Έκτακτες συνομιλίες σήμερα των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Έκτακτες συνομιλίες σήμερα των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγορεύσεις στην εξαγωγή τεχνολογίας και περιορίζει την πρόσβαση της Μόσχας στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.

Η σύνοδος αυτή θα γίνει μετά τη συμφωνία χθες, Πέμπτη, το βράδυ των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή ενός μαζικού νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία που βάζει στο στόχαστρο τον ενεργειακό, χρηματοπιστωτικό και τον τομέα μεταφορών της χώρας.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει απαγορεύσεις στην εξαγωγή τεχνολογίας και περιορίζει την πρόσβαση της Μόσχας στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

"Το πακέτο μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων που εγκρίθηκε απόψε δείχνει πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ", δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται κυρώσεις "που βάζουν στο στόχαστρο το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και σημαντικές εταιρείες κρατικής ιδιοκτησίας", όπως και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σημείωσε η ίδια.

Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης την πώληση αεροσκαφών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και απέκοψε την πρόσβαση της Ρωσίας σε "κρίσιμη τεχνολογία".

"Τέλος: οι βίζες", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η φον ντερ Λάιεν έπειτα από έξι ώρες διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Διπλωμάτες και σχετικές ομάδες και επιχειρηματίες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνει.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν αφού η Ρωσία εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση, και από το έδαφος της Λευκορωσίας, στην Ουκρανία χθες, την οποία το Κίεβο περιέγραψε ως "πλήρους κλίμακας εισβολή" με χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ