Η απάντηση του Γ. Οικονόμου στην οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ελληνογαλλική συμφωνία

Η απάντηση του Γ. Οικονόμου στην οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ελληνογαλλική συμφωνία

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία», απάντησε δεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την οργισμένη απάντηση της Τουρκίας για την ελληνογαλλική συμφωνία σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας πως «καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στον απόηχο της δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις, λέγοντας ότι «αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ», ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας».

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία», διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι «η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

Προκλητικές υπερπτήσεις σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Να σημειωθεί επίσης ότι νωρίτερα σήμερα, στις 11:26 το πρωί, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια .Στις 11:27, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, σε ύψος 11.000 ποδιών, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Στο μεταξύ στις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Είχε προηγηθεί η προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας - ύστερα από μέρες αφωνίας- με την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις».

Αναλυτικά:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ