Αντιδράσεις και ερωτηματικά για τον Ελπιδοφόρο - «Ευλόγησε» το «τουρκικό σπίτι» του Ερντογάν

Αντιδράσεις και ερωτηματικά για τον Ελπιδοφόρο - «Ευλόγησε» το «τουρκικό σπίτι» του Ερντογάν

Αντιδράσεις για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου που παρά τις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Yόρκη και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά «ευλόγησε» και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μάλιστα και φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι στο ίδιο πλάνο με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και άλλους “επίσημους” κατά το κόψιμο της κορδέλας.

Αίσθηση προκαλεί, δε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φέρεται να απέρριψε τις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μην πάει στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, που έγιναν στο Μανχάταν από τον Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το hellasjournal.com, που ανέδειξε το θέμα.

Πάντως, ο Ελπιδοφόρος έκανε μία ανάρτηση στο twitter με την οποία συγχαίρει τον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνει πως στα εγκαίνια βρισκόταν και ο Αντόνιο Γκουτέρες και στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία για την θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία αλλά και για το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Όπως πάντα επιμένω στην σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, η Αρμενική Οργάνωση ANCA επέκρινε τη στάση του Αρχιεπισκόπου.

Σημείωσε σχετικά:

«Με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον να του έχει γυρίσει πλάτη (τα γεράκια, τα περιστέρια και όλοι ενδιάμεσα) – και ενώ αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους – ο Ερντογάν στρατολογεί διπλωμάτες από το Αζερμπαϊτζάν, εκπροσώπους της παράνομης τουρκικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γι’ αυτή τη σκηνοθετημένη φωτογραφία στη Νέα Υόρκη».

Πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας αναφέρουν ότι αντίδραση υπήρξε και από διάφορες ομάδες της Ομογένειας.

Το «τουρκικό σπίτι»

Το «τουρκικό σπίτι» στεγάζεται σε έναν ουρανοξύστη 36 ορόφων και ύψους 171 μέτρων απέναντι από το κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ.

Στο κτίριο στεγάζονται, επίσης, το προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και η μόνιμη αντιπροσωπία της στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ένας όροφος του κτηρίου έχει παραχωρηθεί στο ψευδοκράτος, καθώς ως παράνομη οντότητα δεν μπορεί να έχει αυτόνομη παρουσία στο εξωτερικό. Δεν είναι γνωστό τι θα στεγαστεί στον όροφο που έχει παραχωρηθεί στο ψευδοκράτος, το οποίο έχει «μόνιμη αντιπροσωπεία», μη αναγνωρισμένη από κανέναν πλην της Τουρκίας.

Κατά την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το κτήριο «αριστούργημα» και σημείωσε πως αποτελεί ορόσημο επ αφορμής της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Χθες ο Ελπιδοφόρος είχε επίσης συνάντηση στο συγκεκριμένο κτήριο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Yavuz Selim.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ