Έρχεται… καβγάς για τα ταμειακά διαθέσιμα

Έρχεται… καβγάς για τα ταμειακά διαθέσιμα

Τη χρήση έως και 12 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» των περίπου 37 δισ. ευρώ προγραμματίζει η κυβέρνηση,  ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους.

Στο υπουργείο Οικονομικών είδαν με σχετική ανακούφιση τα στοιχεία του Μαρτίου τα οποία διέψευσαν τους φόβους για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών. Το έλλειμμα του κραιτκού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 1,72 δισ. έναντι στόχου 1,78 δισ. ενώ τα καθαρά έσοδα των 11,2 δισ. έχασαν τον στόχο μόλις κατά 64 εκατ. Στη σχετικά καλή εικόνα συνέβαλαν καθοριστικά η είσπραξη από το Δημόσιο του μερίσματος 528 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας και της εισροής στα κρατικά ταμεία των 251 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έσοδα από τα ANFAs και SMPs.

Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και η αναστολή μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεάσουν και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σταδιακά, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει περίπου 12 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα, κίνηση που έχει ήδη εγκριθεί από το Eurogroup και δεν προκαλεί δημοσιονομικούς πονοκεφάλους δεδομένου ότι υπάρχει η γνωστή ρήτρα διαφυγής – δηλαδή το «πάγωμα» των περιορισμών που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους, σύμφωνα και με όσα δήλωσε χθες το βράδυ σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της χρήσης του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα «να σφυράει κλέφτικα και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πότε, για ποιόν και πως τα χρησιμοποιεί» και προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αμέσως μετά το Πάσχα τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη χρήση των ταμειακών αποθεμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» περιλαμβάνει και ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ