Ανεβάζει τους τόνους του Brexit o Τζόνσον

Ανεβάζει τους τόνους του Brexit o Τζόνσον

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η Βρετανία να βρεθεί ενώπιον σοβαρής πολιτικής κρίσης, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως συμφωνίας ή όχι με την Ε.Ε. δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έξοδο της χώρας από την ένωση.

Ωστόσο την ίδια στιγμή δικηγόροι που εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση δήλωσαν σε δικαστήριο στη Σκωτία πως ο πρωθυπουργός θα σεβαστεί τον νόμο και θα ζητήσει επέκταση στην ημερομηνία του Brexit αν δεν κατορθώσει να κλείσει μια νέα συμφωνία για τους όρους αποχώρησης μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με τον νόμο που πέρασε μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τους όρους του Brexit ως τις 19 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει νέα παράταση τρίμηνης διάρκειας από την Ε.Ε. που θα μεταθέτει την ημερομηνία του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

Η απόφαση για την επέκταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο σημείο αυτό ο Τζόνσον ελπίζει στη βοήθεια ενός βέτο από την πλευρά της Ουγγαρίας που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει με το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ