Πώς «βλέπουν» οι αναλυτές τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών

Πώς «βλέπουν» οι αναλυτές τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών
Καθησυχασμένοι με την υπόθεση «Ελλάδα» προς το παρόν εμφανίζονται οι παράγοντες των αγορών, μετά την συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές γραμμές των ελληνικών προτάσεων για το σχέδιο χρέους.

Αλλά, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα νέα, μετά την ανακοίνωση τηςελληνική κυβέρνησημε την οποία διευκρινίζει τη θέση του Γ. Βαρουφάκη κάποιοι οικονομολόγοι έγιναν πιο επιφυλακτικοί.

Αλλά άλλοι είναι αισιόδοξοι πως υπάρχουν ενδείξεις για επίλυση της αντιπαράθεσης της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.
Αναλυτικά:

1. Στρατηγικοί αναλυτές επιτοκίων της Rabobank

Μένει να δούμε αν η ελληνική πρόταση θα αποδειχθεί πιο ευπρόσδεκτη στην Γερμανία… και καθώς η ΕΚΤ μένει να αποφασίσει άμεσα αν θα επεκτείνει την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, το παιχνίδι συνεχίζεται. Μέχρι να λυθεί το ζήτημα, οι αγορές θα παραμένουν νευρικές.

2. Philippe Gudin και François Cabau της Barclays

Μετά την πρώτη εβδομάδα με τις πολύ επιθετικές απαιτήσεις προς τους πιστωτές, που θεωρούμε ότι αύξησαν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από την ΟΝΕ, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω και θα ξεκινήσουν οι λογικές συνομιλίες… Θεωρούμε όμως ότι δεν θα είναι εύκολες, ειδικά επειδή ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1%-1,5% του ΑΕΠ, θέλει πολύ δουλειά για να επιτευχθεί και η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πείσει τα άλλα κράτη μέλη ότι έχει την δυνατότητα να βάλει μπρος στην ανάπτυξη.

3. Jim Reid της Deutsche Bank

Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός από «ομόλογα ανάπτυξης» και «άληκτα ομόλογα» που προτείνεται μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά πράγματι φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πίσω στην αναμέτρηση, μετά την πρώτη –ιδιαίτερα νευρική- εβδομάδα διακυβέρνησής του.

4. Christel Aranda-Hassel της Credit Suisse

Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι ακολουθεί τους ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρέπει επίσης να παρουσιάσει ένα καθαρό πλάνο μεταρρυθμίσεων, πιθανόν στους τομείς που απέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι πρώτες διακηρύξεις της κυβέρνησης είναι μικτές, αν μη τι άλλο. Η απόφαση για αύξηση στον κατώτατο μισθό, η πρόθεση να μπλοκάρουν ορισμένες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και η συγκυβέρνηση με τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Ελληνες, δημιουργούν ένα υπόβαθρο δύσκολων διαπραγματεύσεων. Οι αγορές θα αντιμετωπίσουν σκαμπανεβάσματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση ατυχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ