"Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές"

"Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές"
«Η διψήφια διαφορά σε έδρες που έχει το ΕΛΚ από το ΕΣΚ μου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος τη διαμόρφωση πλειοψηφίας

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε ότι ως ο νικητής των χθεσινών ευρωεκλογών, δικαιωματικά θα πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν.

«Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές», απάντησε σε έντονο ύφος ο Γιούνκερ ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί σχετικά την υποψηφιότητά του από τη Βρετανία και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η αναφορά αυτή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε προφανώς αποδέκτη τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι υπερβολικά φεντεραλιστής για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ υπογράμμισε ακόμη ότι η άκρα δεξιά και οι λαϊκιστές δεν κέρδισαν τις εκλογές αν και η ενίσχυσή τους σε ορισμένες χώρες είναι κάτι το συνταρακτικό.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών θα αποτιμηθούν αύριο διαδοχικά στη Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, σε Συνόδους Κορυφής των πολιτικών ομάδων και σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπό τη μορφή δείπνου εργασίας που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι. Προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Επιτροπής κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ευρωβουλής (376 έδρες σε σύνολο 751) και την ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ