Κομισιόν: Πράσινο φως στην Ιταλία για έργο υδρογόνου 450 εκατ. ευρώ

 Κομισιόν: Πράσινο φως στην Ιταλία για έργο υδρογόνου 450 εκατ. ευρώ

«Το πρόγραμμα των 450 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ιταλία να επιταχύνει την ανάπτυξη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΕΕ Margrethe Vestager

 

Το Πράσινο φως για έργο 450 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ολοκληρωμένης παραγωγής υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές φαινομένων έδωσε η Κομισιόν στην Ιταλία.

Το έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ιταλικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRP), στοχεύει επίσης στην προώθηση της μετάβασης της Ιταλίας σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

«Το πρόγραμμα των 450 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ιταλία να επιταχύνει την ανάπτυξη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΕΕ Margrethe Vestager.
«Το μέτρο θα βοηθήσει επίσης την Ιταλία να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το σχέδιο RePowerEu, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα ελαχιστοποιηθούν τυχόν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», πρόσθεσε.

Στην αρχή του έτους, η Confindustria Energia, βραχίονας της Confindustria – ο κύριος αντιπροσωπευτικός οργανισμός των ιταλικών επιχειρήσεων παραγωγής και παροχής υπηρεσιών – ζήτησε να αναθεωρηθεί το NRP για να διευρυνθεί το τμήμα των επενδύσεων που είναι αφιερωμένο στη «βιώσιμη και ανθεκτική» ενεργειακή μετάβαση που περιγράφεται από το REPowerEU.

Αυτή ήταν πάντα η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε την εξουσία είχε δηλώσει η πρωθυπουργός Giorgia Meloni τον Σεπτέμβριο. Η Meloni ζήτησε πρώτα από τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν το ιταλικό REPEowerU υπό το φως του νέου γεωπολιτικού σεναρίου και των αναγκών σε ενεργειακό εφοδιασμό.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αλλαγές και οι υποκείμενες δυσκολίες, που συνδέονται κυρίως με ένα διαρθρωτικό έλλειμμα της ιταλικής δημόσιας διοίκησης, οδήγησαν σε επιβράδυνση της εφαρμογής του NRP, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, δεν προκαλεί ανησυχία.

«Μέχρι στιγμής, η αξιολόγηση της Επιτροπής για την πρόοδο της Ιταλίας προς την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν θετική. Προφανώς, είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, τόσο για μεταρρυθμίσεις όσο και για επενδύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Προς το παρόν, η εφαρμογή του Σχεδίου βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αξιολογούμε το τρίτο αίτημα πληρωμής και έχουμε συμφωνήσει σε περαιτέρω παράταση της περιόδου παράτασης. Θα παρουσιάσουμε την αξιολόγησή μας για αυτό το αίτημα πληρωμής μέχρι τα τέλη Απριλίου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι προτεραιότητα η απορρόφηση των κεφαλαίων και η μετατροπή τους σε «επιδραστικά προϊόντα επί τόπου».

Όσον αφορά τις ανησυχίες στην Ιταλία σχετικά με τα κονδύλια, η Meloni μίλησε για «συναγερμό ανασυγκρότησης» από την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Raffaele Fitto να έρθει στο κοινοβούλιο για να διευκρινίσει τον φάκελο του NRP και τις δυσκολίες που προέκυψαν προκαλώντας τις καθυστερήσεις.
«Δεν εξετάζω (την επιλογή) της απώλειας πόρων, αλλά την υπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής τους», κατέληξε η Meloni .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ