Κωστής Χατζηδάκης: Στην τελική ευθεία η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Στην τελική ευθεία η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ

Η ψηφιοποίηση θα είναι στο εξής ο βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε στο ασφαλιστικό σύστημα και στον ΕΦΚΑ δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ, αλλά και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε πάνελ του 4ου συνεδρίου επαγγελματικής ασφάλισης, που διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και η ethosEVENTS, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους.

«Η ψηφιοποίηση των αρχείων και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα θα μας επιτρέψουν ουσιαστικά να έχουμε μία "αξονική τομογραφία" της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Έτσι, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και το κράτος να γίνει περισσότερο υπόλογο προς τους πολίτες. Η ψηφιοποίηση θα είναι στο εξής ο βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε στο ασφαλιστικό σύστημα και στον ΕΦΚΑ, καθώς οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε πληρέστερη γνώση της κατάστασης, αλλά και σε σαφέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων για το πώς προχωράει η διαχείριση των αποταμιεύσεών τους» σημείωσε.

Ερωτώμενος για τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Έχουμε κάθε λόγο να τα στηρίξουμε, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο και κίνητρα. Επειδή τα επαγγελματικά ταμεία έχουν ως προϋπόθεση τις αποταμιεύσεις, οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν προστιθέμενη αξία, γιατί δημιουργούν τις προϋποθέσεις, για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, να δημιουργηθεί εθνικός πλούτος και να ενισχυθεί η αποταμίευση, που είναι μίας μορφής επένδυση».

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την κατάθεση συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης για τα ΤΕΑ, μετά τις εκλογές και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που έχει ήδη ξεκινήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως είπε, η παρέμβαση θα κινείται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, να υπάρχει πιο ουσιώδης, ευκρινής και ισχυρή εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Δεύτερον, να δημιουργηθούν πολυεργοδοτικά επαγγελματικά ταμεία, καθώς, όπως έδειξε και η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, αυτό μπορεί να συμβάλει καίρια στην ανάπτυξη του θεσμού.

Τρίτον, να βρεθεί μία δίκαιη φορολογική βάση, για να παραμείνει ελκυστικό το σύστημα, ώστε να δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και με ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχουν ήδη 26 αδειοδοτημένα ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης, με 45.000 ασφαλισμένους και ανέφερε ότι, για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι. «Μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συζητήσουν για κλαδικά επαγγελματικά ταμεία, δεν το απαγορεύει κανένας. Χίλια νομοσχέδια να φέρουμε, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από επιμέρους κλάδους με δυναμική, όπως π.χ. η ναυτιλία και ο τουρισμός, τα πράγματα δεν θα προχωρήσουν. Αυτά δεν διατάσσονται! Πρέπει και οι δύο πλευρές να δουν τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να "αγκαλιάσουν" όλοι δυναμικά στην πράξη αυτή την προοπτική. Η Πολιτεία θα δημιουργήσει το πλαίσιο, αλλά πρέπει και οι εταίροι σε κάθε κλάδο να προχωρήσουν αυτά που τους αφορούν» προσέθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος (των ατομικών κουμπαράδων), «μία πρωτοβουλία ιδιαίτερα χρήσιμη για τις επικουρικές συντάξεις». «Μέσα σε έναν χρόνο, μπήκαν στο ΤΕΚΑ 165.000 νέοι, κάτι που δείχνει και τη δυναμική της οικονομίας, αφού είναι άνθρωποι που προσελήφθησαν για πρώτη φορά. Ακολουθούμε το παράδειγμα χωρών, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία. Χωρίς να αγνοούμε τη σημασία του διανεμητικού συστήματος για τις κύριες συντάξεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για λόγους επενδυτικής ασφάλειας, για λόγους δημογραφικούς και για λόγους ενίσχυσης της ελευθερίας των ασφαλισμένων, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα διανεμητικά. Δίνουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, έλεγχο στη σύνταξη, διαφορετικά επενδυτικά προφίλ. Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα και εμείς πρέπει να τους τα δώσουμε και στα επαγγελματικά ταμεία η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ