Γεωργιάδης: Ισχυρές οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

 Γεωργιάδης: Ισχυρές οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

«Η Ελλάδα και η Γαλλία βρέθηκαν πάντοτε στο ίδιο στρατόπεδο και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και στο μέλλον» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα καταγράψει τρίτη συνεχή χρονιά απόλυτο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και αυτό δίνει τον τόνο των πολύ ισχυρών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τόνισε άρτι αφιχθείς στο Παρίσι από τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στις εργασίες του επιχειρηματικού - επενδυτικού Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου «Συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα. «Η Ελλάδα το 2021 είχε το ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων της ιστορίας μας. Το 2022 έχουμε δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ, έχουμε πάει καλύτερα από το 2021.

Το 2023, με τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, είναι σχεδόν βέβαιο, αν όχι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα έχουμε τρίτη συνεχή χρονιά με απόλυτο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές είναι από τη Γαλλία, και ειδικότερα στον τουρισμό, στα logistics και στα λιμάνια και σε άλλες περιοχές. Αυτό δίνει τον τόνο των πολύ ισχυρών εμπορικών και οικονομικών διμερών σχέσεων» διαμήνυσε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Εκφράζοντας τη βούληση της Ελλάδας για ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις από τη Γαλλία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατί αν δεν πάμε στους καλύτερους μας φίλους για να παρουσιάσουμε τα καλά μας οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία άλλωστε έγιναν με τη δική τους βοήθεια, για να ζητήσουμε τώρα την εμβάθυνση και την επιτάχυνση της μεταξύ μας συνεργασίας, πού αλλού θα πάμε». Κάνοντας επίκληση του ιστορικού συνθήματος «Ελλάς-Γαλλία, Συμμαχία», ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αντίπαλο στρατόπεδο σε οποιαδήποτε είδους σύγκρουση. «Η Ελλάδα και η Γαλλία βρέθηκαν πάντοτε στο ίδιο στρατόπεδο και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και στο μέλλον» υπογράμμισε με σαφήνεια.

Εστιάζοντας στις οικονομικές και στις εμπορικές σχέσεις, τόνισε πως είναι ανθηρές, αλλά μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πιο ανθηρές τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε τα τρία χρόνια από το προηγούμενο ελληνογαλλικό φόρουμ, που έγινε πριν από την πανδημία, «οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας παραμένουν πολύ ενεργές, ίσως καλύτερες παρά ποτέ» σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην αμυντική συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ