Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις

 Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις

Στο νομοσχέδιο, παράλληλα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες και τέσσερις βουλευτικές.

Στην Ολομέλεια εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 - Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία - Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων - Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο, παράλληλα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες και τέσσερις βουλευτικές.

Η πρώτη υπουργική τροπολογία έχει διατάξεις που αφορούν την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τις μισθολογικές ρυθμίσεις και την μεταβατική περίοδο του θεσμικού πλαισίου προμηθειών της ΔΕΘ ΗELEXPO, τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, την στελέχωση και τις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Κρατικής Αρωγής και διατάξεις σχετικά με το όριο δαπάνης Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την υποβολή δήλωσης και καταβολής Τέλους παρεπιδημούντων και Τέλους των ακαθάριστων εσόδων. Την χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου. Την παράταση απαλλαγής από ΕΦΚ των προϊόντων που διατίθενται από καταστήματα αφορολογήτων ειδών εγκαταστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα και τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών που μεταβαίνουν σε τρίτο έδαφος ή σε τρίτη χώρα δια ξηράς. Για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου της υπό ειδικής διαχείρισης εταιρείας δυνάμει του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020 - Πρόβλεψη αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη συγγενών θανόντων σε εργατικά ατυχήματα των ετών 2015 έως και 2020. Παραχώρηση ακινήτου του ελληνικού δημοσίου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επίσης, έχουν κατατεθεί συνολικά και τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες.

Μια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την «κάλυψη των απαιτήσεων εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που δημιουργήθηκαν κατά τον χρόνο της ειδικής διαχείρισης, χωρίς να προέρχονται από παροχή πραγματικής εργασίας στην υπό ειδική διαχείριση εταιρεία» για να καλυφθούν και οι 160 εργαζόμενοι του Τροχαίου Υλικού των Ναυπηγείων.

Τρεις βουλευτικές τροπολογίες, έχουν κατατεθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Η μία αφορά την «κατάργηση ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, το ρεύμα, την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες, στο πετρέλαιο θέρμανσης και το οικιακό φυσικό αέριο. Η δεύτερη, αφορά τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών και η τρίτη τροπολογία αφορά την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους της, με ταυτόχρονη κατάργηση του Ειδικού Διαχειριστή.

Υπέρ του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών τάχθηκε η ΝΔ. Επιφυλάξεις για να τοποθετούν κατά την σημερινή συζήτηση κράτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ