H Credit Suisse εξετάζει εξωτερικό επενδυτή για Απόσχιση Επενδυτικής Τράπεζας

Η τράπεζα εξετάζει το μοντέλο μπουτίκ για συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμφωνίες Οι μαζικές αποχωρήσεις περιπλέκουν τις συζητήσεις

H Credit Suisse εξετάζει εξωτερικό επενδυτή για Απόσχιση Επενδυτικής Τράπεζας

Η Credit Suisse AG, προσπαθεί να φέρει έναν εξωτερικό επενδυτή για να διοχετεύσει χρήματα σε μια απόσχιση των συμβουλευτικών και επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της, καθώς οι ηγέτες της εταιρείας στοχεύουν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματισμένη αναθεώρησή τους.

Οι επιχειρήσεις που στοχοποιούνται για ένα μέλλον τύπου μπουτίκ περιλαμβάνουν τις συμβουλευτικές ομάδες και τις ομάδες διαπραγμάτευσης παράλληλα με τη μονάδα μοχλευμένης χρηματοδότησης, ανέφεραν άτομα με γνώση των συζητήσεων. Η τράπεζα ενδιαφέρεται για έναν εξωτερικό επενδυτή που θα αναλάβει μερικό μερίδιο προκειμένου να παράσχει κεφάλαια και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του κόστους πρόσληψης και διατήρησης ταλέντων, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Οι συνομιλίες για την αναβίωση του ονόματος Της Πρώτης Βοστώνης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις ΗΠΑ, προχωρούν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Η τράπεζα εξετάζει επίσης άλλες επιλογές και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse βρίσκεται στο επίκεντρο της προγραμματισμένης αναδιάρθρωσης του Διευθύνοντος Συμβούλου Ulrich Koerner, αφού συγκέντρωσε τεράστιες απώλειες και διαδραμάτισε ρόλο πρώτης γραμμής σε μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλά της. Η τράπεζα προσπαθεί να μειώσει τους κινδύνους και το κόστος που σχετίζονται με την επιχείρηση, διατηρώντας παράλληλα τουλάχιστον μερικά από τα έσοδα και τις δυνατότητες για την εξυπηρέτηση πελατών διαχείρισης πλούτου.

Ένα spinout της μονάδας διαπραγμάτευσης και αναδοχής θα έσπαγε ουσιαστικά το προβληματικό τμήμα σε τρία κομμάτια, με την Credit Suisse να διατηρεί μια συρρικνωμένη μονάδα διαπραγμάτευσης, ενώ θα απέκλειε την ομάδα τιτλοποιημένων προϊόντων της και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θέλει να ξεφορτωθεί. Και η προσέλκυση εξωτερικών επενδυτών θα βοηθούσε να απαντηθεί πώς θα χρηματοδοτήσει μια σημαντική αναδιάρθρωση, ερωτήματα που έχουν επιβαρύνει τη μετοχή καθώς η εταιρεία θέλει να αποφύγει μια πώληση μετοχών με την τιμή κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η ελκυστικότητα της μονάδας spinun-out θα ήταν ένα μερίδιο σε ένα franchise με μακρά ιστορία παροχής συμβουλών για σημαντικές συγχωνεύσεις και προσφορές μετοχών. Ο Michael Klein, ένας αμερικανός διαπραγματευτής που συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse, έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην πίεση για την αναβίωση της μάρκας First Boston, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωστόσο, η τράπεζα θα επιδιώξει να πουλήσει πιθανούς επενδυτές σε μια επιχείρηση μοχλευμένης χρηματοδότησης που έχει πληγεί από ζημίες εν μέσω ταραγμένων αγορών και μιας μονάδας διαπραγμάτευσης που έχει δει δεκάδες κορυφαίες επιδόσεις να αποχωρούν.

«Έχουμε πει ότι θα ενημερώσουμε για την πρόοδο της συνολικής αναθεώρησης της στρατηγικής μας όταν ανακοινώσουμε τα κέρδη τρίτου τριμήνου», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Θα ήταν πρόωρο να σχολιάσουμε τυχόν πιθανά αποτελέσματα πριν από τότε».

Δεν είναι σαφές εάν η τράπεζα είχε ουσιαστικές συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές και τα σχέδια spinout δεν έχουν καταλήξει, αναφέρουν οι πληροφορίες. Στο παρελθόν, η ελβετική εταιρεία έχει συχνά στραφεί σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, με την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, να επενδύει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να αγοράζει μετατρέψιμα ομόλογα που εξέδωσε η εταιρεία πέρυσι.

Ένας εξέχων εξωτερικός επενδυτής θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πρόσληψης ακριβών μπόνους ταλέντων και διατήρησης στο υπάρχον προσωπικό, ενώ παράλληλα δυνητικά θα δελεάσει τους χαμένους διαπραγματευτές να επιστρέψουν, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η Credit Suisse αγωνίστηκε να ανακόψει μια έξοδο στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της που επιδεινώθηκε μετά την κατάρρευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του βασικού πελάτη μεσιτείας Archegos Capital Management. Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 60 ανώτεροι διαπραγματευτές έχουν αποχωρήσει. Πιο πρόσφατα, η Credit Suisse έχασε τον παγκόσμιο τραπεζικό της συνεργάτη με έδρα την Ευρώπη και αναπληρωτή επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για την Ασία-Ειρηνικό.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse έχουν επίσης προτείνει την ιδέα να δώσουν στους υπόλοιπους ανώτερους διαπραγματευτές ένα μερίδιο ιδιοκτησίας στη μονάδα, δημιουργώντας ένα μοντέλο τύπου εταιρικής σχέσης παρόμοιο με άλλες μπουτίκ επενδυτικών συμβουλών, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση αυτών των συζητήσεων στο Bloomberg.

Η τράπεζα έχει μοιράσει τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα διατήρησης και εφάπαξ βραβεία για την αναχαίτιση των αποστατών τους τελευταίους 20 μήνες και κατάφερε να επαναπροσλάβει αρκετά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Σπύρου Σβορώνου ως επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων συγχωνεύσεων και του επικεφαλής του τμήματος εξαγορών βιομηχανίας και υγειονομικής περίθαλψης, Nikhil Goel.

Μέχρι το 2020, η Credit Suisse διατηρούσε τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και κεφαλαιαγορών ως δικό της τμήμα, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τον διαχωρισμό και να δώσει κάποια ένδειξη των δυνατοτήτων της. Τον Ιούνιο του 2020, αυτή η μονάδα είχε 3.260 υπαλλήλους και περίπου 22 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (22 δισεκατομμύρια δολάρια) σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων, υποδεικνύοντας ότι χρησιμοποίησε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου. Η επιχείρηση είχε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια φράγκα εσόδων και περισσότερα από 340 εκατομμύρια φράγκα κερδών προ φόρων σε καθένα από το 2017 και το 2018, πριν μια πτώση το 2019 οδηγήσει την επιχείρηση σε ζημία.

Ο Koerner, απέχει εβδομάδες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της στρατηγικής του αναθεώρησης, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει επίσης πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εξόδους από την αγορά μεταξύ μονάδων. Αρκετά από τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων επιχειρηματικών επικεφαλής, έπρεπε να υπογράψουν ειδικές συμφωνίες μη αποκάλυψης καθώς τα σχέδια πρόκειται να οριστικοποιηθούν, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Προσθέτοντας επείγουσα ανάγκη στην αναθεώρηση, οι μετοχές της Credit Suisse έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους φέτος, πέφτοντας σε νέο χαμηλό τη Δευτέρα, ενώ η τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι επενδυτές για να ασφαλίσουν το χρέος της τράπεζας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό μπορεί να ώθησε ορισμένους πελάτες σε μια επιχείρηση Credit Suisse που δανείζει μετοχές να αποσυρθούν, ανέφερε το Bloomberg.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το πώς η τράπεζα θα καλύψει το κόστος του σχεδίου της και τι θα σήμαινε αυτό για την κεφαλαιακή της ισχύ, ειδικά σε μια περίοδο που η επενδυτική τράπεζα υφίσταται μεγάλες απώλειες. Η Credit Suisse είχε δείκτη κεφαλαίου CET1 13,5% στις 30 Ιουνίου, πολύ πάνω από το διεθνές ρυθμιστικό ελάχιστο του 8% και την ελβετική απαίτηση του 10%.

Η ελβετική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, επεξεργάζεται έναν νέο νόμο από τον Μάρτιο που θα παρέχει ένα δημόσιο backstop ρευστότητας για τις συστημικά σχετικές τράπεζες. Παρόλο που ο νέος νόμος δεν θα ψηφιστεί μέχρι το επόμενο έτος, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να κινηθούν για να βοηθήσουν την Credit Suisse εάν χρειαστεί ρευστότητα, ανέφερε η Neue Zuercher Zeitung.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ