Θα κτύπησει κόκκινο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Έρχεται πόνος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι λένε οι οικονομολόγοι

Θα κτύπησει κόκκινο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανότατα σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, λίγο κάτω από το 10%, διατηρώντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς εξετάζει πόσο επιθετικά θα αυξήσει τα επιτόκια.

Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν νέο υψηλό όλων των εποχών για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη είναι 9,7%, με τέσσερις να προβλέπουν διψήφιο αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία για την ευρωζώνη των 19 χωρών αναμένονται την Παρασκευή μετά από αναφορές από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής και μια αξιολόγηση του επιχειρηματικού κλίματος γύρω από το μπλοκ.

Με τις προηγούμενες αναγνώσεις να έχουν δώσει σημαντική ώθηση για την επέκταση της σύσφιξης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, η νέα έκθεση είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την επόμενη απόφαση, που αναμένεται σε ένα μήνα.

Αυτό το σκηνικό, μαζί με τυχόν πολιτικές επιπτώσεις από τις ιταλικές εκλογές την Κυριακή, θα είναι σίγουρα ένα κυρίαρχο θέμα για την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ όταν καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα.

Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το πού θα σταθεροποιηθούν τα επιτόκια μετά από αυξήσεις 1,25 ποσοστιαίας μονάδας μέχρι στιγμής και προς ποια κατεύθυνση θα κλίνουν οι αξιωματούχοι εάν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της προστασίας των θέσεων εργασίας.

Η εμφάνισή της έρχεται κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες εβδομάδες για ομιλίες της ΕΚΤ φέτος. Και οι πέντε συνάδελφοι της Λαγκάρντ στην Εκτελεστική Επιτροπή, καθώς και 10 από τους 19 επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών, πρόκειται να κάνουν δημόσια σχόλια.

Σύμφωνα με οικονομολόγους του Bloomberg,

«Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανό να έχει φτάσει σε νέο υψηλό 9,6% τον Σεπτέμβριο, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται. Το τέλος των γερμανικών μέτρων περιορισμού των τιμών που εισήχθησαν στις αρχές του καλοκαιριού θα αυξήσει επίσης τις πιέσεις στις τιμές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ