Κίνδυνος μαζικών λουκέτων στον κλάδο της ενέργειας

Οι απαιτήσεις συναλλάγματος για την ασφάλεια των συναλλαγών απορροφούν κεφάλαια. Υπό πίεση οι κυβερνήσεις για παροχή ρευστότητας στην αγορά

Κίνδυνος μαζικών λουκέτων στον κλάδο της ενέργειας

Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές ενέργειας κινδυνεύουν να σταματήσουν, εκτός εάν οι κυβερνήσεις επεκτείνουν τη ρευστότητα για να καλύψουν κλήσεις περιθωρίου τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor ASA.

Εκτός από τη διόγκωση των λογαριασμών και την αύξηση του πληθωρισμού, η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες απορροφά κεφάλαια για να εγγυηθεί τις συναλλαγές εν μέσω άγριων διακυμάνσεων των τιμών. Αυτό ασκεί πίεση στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν για να αποτρέψουν την καθυστέρηση των αγορών ενέργειας.

«Θα χρειαστεί στήριξη ρευστότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια. Το ζήτημα επικεντρώνεται στις συναλλαγές παραγώγων, ενώ η φυσική αγορά λειτουργεί, είπε, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση της εταιρείας για 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια για την υποστήριξη των λεγόμενων συναλλαγών χαρτιού είναι «συντηρητική».

Πολλές εταιρείες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διαχειριστούν τις κλήσεις περιθωρίου, μια απαίτηση ανταλλαγής για επιπλέον εξασφαλίσεις για την εγγύηση θέσεων διαπραγμάτευσης όταν οι τιμές αυξάνονται. Αυτό αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εξασφαλίσουν πιστωτικές γραμμές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος.

«Πρόκειται απλώς για κεφάλαιο που είναι νεκρό και δεμένο σε κλήσεις περιθωρίου», δήλωσε ο Haugane σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο. «Εάν οι εταιρείες πρέπει να διαθέσουν τόσα πολλά χρήματα, αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα στην αγορά στεγνώνει και αυτό δεν είναι καλό για αυτό το τμήμα των αγορών φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια της ΕΕ για παρέμβαση θα ήταν «λογικά» για τις συναλλαγές παραγώγων.

Μεταξύ των παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης που συζητούνται από την ΕΕ είναι τα ανώτατα όρια τιμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Για την Equinor, τα ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να έχουν νόημα, επειδή οι αγορές ενέργειας είναι πιο τοπικές.

Αλλά στο φυσικό αέριο, τέτοια μέτρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα λόγω της παγκόσμιας φύσης της αγοράς. Για παράδειγμα, η Ευρώπη πρέπει να νικήσει την Ασία στις τιμές για να προσελκύσει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το βασικό ζήτημα της αγοράς φυσικού αερίου είναι η έλλειψη προσφοράς και τα ανώτατα όρια τιμών δεν θα μειώσουν την πίεση ούτε θα αυξήσουν τα αποθέματα, επισημαίνουν αναλυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ