Ακυβέρνητη χώρα με πληθωρισμό 10% και τον πρωθυπουργό στην Κάρυστο

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10,1%, περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι πληθωριστικές πιέσεις μετατοπίζονται πέρα από την ενέργεια στο κόστος των τροφίμων

Ακυβέρνητη χώρα με πληθωρισμό 10% και τον πρωθυπουργό στην Κάρυστο

Την ώρα που ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, ανήλθε σε ιστορικά υψηλά των τελυτάιων 40 ετών, 10,1%, η χώρα στην ουσία βαδίζει ακυβέρνητη με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να βρίσκεται στη δεύτερη περίοδο καλοκαιρινών διακοπών στην Κάρυστο, και το κυβερνών κόμμα να διεξάγει αναμέτρηση για την εκλογή του επόμενoy ηγέτη του και Πρωθυπουργού, ανάμεσα στην Υπουργό Εξωτερικών, Λίζ Τράς, και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ. 

Ο πληθωρισμός της Μεγάλης Βρετανίας, επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, εντείνοντας τη συμπίεση των καταναλωτών και αυξάνοντας την πίεση για δράση από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 10,1% τον Ιούλιο από ένα χρόνο νωρίτερα μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε την Τετάρτη το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής. Η ανάγνωση ήταν υψηλότερη από ότι αναμενόταν τόσο από την BOE όσο και από οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν τα μέγιστα στην αύξηση του μήνα, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται πέρα από την ενέργεια. Οι επενδυτές κινήθηκαν με την προοπτική αύξησης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του βασικού επιτοκίου της BOE στο 3,75%, μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ