Η πτώση του ευρώ βάζει φωτιά στη βενζίνη

Η πτώση του ευρώ βάζει φωτιά στη βενζίνη

Η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει ενταθεί κατά το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα η ισοτιμία να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 20 ετών, εντείνοντας το ράλι στις τιμές των καυσίμων.

Οι εντεινόμενοι φόβοι για ύφεση και η έκθεση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία πιέζουν έντονα την ισοτιμία του ευρώ η οποία έναντι του δολαρίου μπορεί να φτάσει ως την απόλυτη ισορροπία του 1:1 μέχρι το τέλος του έτους.

Η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει ενταθεί κατά το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα η ισοτιμία να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 20 ετών. Σε πρώτη φάση αυτό σημαίνει ακριβότερο δολάριο και, δεδομένου πως το αμερικανικό νόμισμα χρησιμοποιείται στις αγορές πετρελαίου, ακριβότερα καύσιμα στην αντλία για τους πολίτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ΕΚΤ βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες στη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται για άλλη μια αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης (0,75%) μέσα στον μήνα, ενώ η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη της κίνηση κατά την ερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Αναλυτές προβλέπουν ωστόσο περαιτέρω πτώση του ενιαίου νομίσματος, λόγω και των διαφωνιών που εκφράζονται στους κόλπους της ΕΚΤ για τη διαχείριση της κρίσης και τη συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδείξει η κεντρική τράπεζα απέναντι στις ενδεχόμενες κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα του Νότου. Η ισχυρή εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι φόβοι για ελλείψεις σε καύσιμα τον χειμώνα είναι επίσης παράγοντες ανησυχίας. Για την ιστορία, το ευρώ κατά την εμφάνισή του τον Οκτώβριο του 2001 βρέθηκε στο 1,17 του δολαρίου και περίπου έναν χρόνο υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 0,82 για να ανακάμψει έκτοτε. Στη διάρκεια της πανδημίας είχε υποχωρήσει ως τα 1,034, ενώ την Τετάρτη είχε υποχωρήσει ως και στην περιοχή του 1,17 του δολαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ