«Δουλειές Ξανά»: Στην αιχμή της αντιπαράθεσης και οι εκκρεμείς συντάξεις

«Δουλειές Ξανά»: Στην αιχμή της αντιπαράθεσης και οι εκκρεμείς συντάξεις

   Στη συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας υπογράμμισε ότι τροπολογία έρχεται αν και έχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος στο ρυθμό απονομής συντάξεων.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια, αναμένεται να βρεθεί η τροπολογία για τη διαδικασία ταχεία απονομής σύνταξης.

Το υπουργείο Εργασίας, με χθεσινή του ανακοίνωση, δηλώνει ότι οι «συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης» που θεσπίζονται, «είναι δύο νέα όπλα στη "μάχη" για την περαιτέρω επιτάχυνση στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων προκειμένου να δοθεί τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους -για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές- έχοντας μόνο την προκαταβολή σύνταξης για να βιοποριστούν». Και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ, με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας.

Στη συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας υπογράμμισε ότι τροπολογία έρχεται αν και έχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος στο ρυθμό απονομής συντάξεων. Αυτό όμως, είπε, δεν είναι αρκετό για την κυβέρνηση, που προχωράει υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών.

Η αντιπολίτευση

«Η κοροϊδία Μητσοτάκη με τις εκκρεμείς συντάξεις σπάει όλα τα κοντέρ», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λίγες ώρες αφότου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο η τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. «Αφού απέτυχε στις υποσχέσεις για "σύνταξη σε μία μέρα", αφού εκτόξευσε πάλι στις 340.000 τις εκκρεμείς συντάξεις, αφού έβαλε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και τον γέμισε με γαλάζια goldenboys, αφού συκοφάντησε τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, τώρα επί της ουσίας ομολογεί ξανά την αδιανόητη ανικανότητά του: Ρίχνει το μπαλάκι στους συνταξιούχους για συντάξεις selfservice, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα λαμβάνουν τη σωστή σύνταξη και ότι δεν θα τους ζητηθούν στο μέλλον αναδρομικές επιστροφές», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, για την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, παρέθεσε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, για να σχολιάσει πως «όλες τους, αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές, που τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη νομοθετική παρέμβαση, ομολογία της παταγώδους αποτυχίας του επιτελικού κράτος, μια νομοθετική παρέμβαση που για μια ακόμη φορά, υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, και τελικά δίνει και πάλι προσωρινές συντάξεις».

«Μετά τις υποσχέσεις για απονομή σύνταξης με ένα κουμπί, τώρα μεταφέρετε την ευθύνη και πάλι στον συνταξιούχο. Νομιμοποιείτε την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή οριστικής σύνταξης», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για επικοινωνιακή συγκάλυψη της κυβερνητικής αποτυχίας, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ