Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για ανέρευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για ανέρευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα»

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έστειλε τα ακόλουθα μηνύματα για την επανεκκίνηση των ερευνών ενόψει των αναγκών για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία:

1. Επιταχύνουμε το πρόγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

2. Αναβαθμίζουμε το έργα για την έρευνα υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.

3. Θέλουμε έως το τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα για τα αποθέματα φυσικού αερίου και εάν μπορούν να αξιοποιηθούν

«Η Ελλάδα επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων, η χώρα μας ενδέχεται να έχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, τόνισε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ως το 2023 αν έχει αποθέματα αερίου τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εχουμε ενδείξεις για πιθανά αποθέματα αερίου που μας καθιστούν αισιόδοξους», υπογράμμισε.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ