Παπαθανάσης: Άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση

Παπαθανάσης: Άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση

«Πολλά πράγματα είναι αβέβαια. Πρέπει να κρατάμε δυνάμεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση.

Για τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή ακρίβεια μίλησε στην εκπομπή «ΕΡΤ ΣΚ» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας ότι «κρατάμε δυνάμεις γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση».

«Συνεχίζουμε την στήριξη των καταναλωτών και των νοικοκυριών χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Με τα 43 δις που έπεσαν στην οικονομία είμαστε ελλειμματικοί και συνεχίζουμε να δανειζόμαστε. Μόνο 300 εκατ. διατέθηκαν για την στήριξη των νοικοκυριών τον Ιανουάριο», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης με αφορμή τις ερωτήσεις για την ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων αλλά και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

«Πολλά πράγματα είναι αβέβαια. Πρέπει να κρατάμε δυνάμεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση».

«Θέλουμε να μειωθεί η ανεργία και να πάμε στην ανάπτυξη. Στόχος μας είναι αυτός για να μπορέσουν περισσότεροι συμπολίτες μας να βρουν δουλειά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, σε μια δύσκολη συγκυρία, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειες με τη μείωση των φόρων και των ενεργειακών επιβαρύνσεων».

Μιλώντας για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που επηρεάζουν την αγορά είπε ότι υπάρχουν μέτρα που στηρίζουν τους κλάδους: «Πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας και μετά θα απαντήσουμε σε αυτό».

Αναφορικά με ενδεχόμενη στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων επισήμανε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. Πρόσθεσε όμως ότι «ακόμα ισχύει η ρήτρα για την διατήρηση του ποσοστού αύξησης κέρδους στα είδη πρώτης ανάγκης».

Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι θα αξιολογηθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Απαντώντας στο τι θα ισχύσει στον κλάδο της εστίασης επισήμανε ότι «η Επιτροπή των Ειδικών θα αποφασίσει ποια μέτρα λειτουργούν. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ανακοινώσουμε κάτι όσο η πανδημία συνεχίζει», με τους σκληρούς δείκτες να είναι στα ύψη.

Μιλώντας για το νέο αναπτυξιακό νόμο και ποιοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει πολλές καινοτομίες. Στηρίζει την περιφέρεια με πολύ αυξημένα ποσοστά. Υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους νέους».

Όσον αφορά την χρηματοδότηση αποκάλυψε ότι «η αναπτυξιακή τράπεζα δουλεύει και σενάρια για να στηρίξει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και τα ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό γιατί θέλουμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν».

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ