Ξεκινά τη Δευτέρα η 13η αξιολόγηση και οι συζητήσεις για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Ξεκινά τη Δευτέρα η 13η αξιολόγηση και οι συζητήσεις για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Ξεκινά την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου η 13η αξιολόγηση από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί το πότε και πώς θα απαλλαγεί η οικονομία από την ενισχυμένη εποπτεία.

Οι πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις θα γίνουν με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και θα είναι εφόλης της ύλης και όχι μόνο για τις εκκρεμότητες των προηγούμενων αξιολογήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα συζητηθούν αναλυτικά τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά της ενεργειακής κρίσης, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, αλλά και τα μέτρα που σχεδιάζει η Αθήνα για την κάλυψη των όποιων ζημιών προκύψουν για συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Επίσης, θα συζητηθεί το κλείσιμο του 2021 και η αναμενόμενη νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 6,9% που είχε ο προϋπολογισμός κοντά στο 8%.
Από την συζήτηση αυτή θα κριθεί και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, για να διατεθεί και σε μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Επιπλέον θα αναλυθεί και η πορεία ελλειμμάτων και χρέους τόσο για το 2021 όσο και για τις προοπτικές για το 2022. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και συμφωνηθεί και το ποια μέτρα στήριξης του 2021 δεν θα επαναληφθούν το 2022, ώστε να προκύψει και η δημοσιονομική προσαρμογή του 5,5% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει επίσης η ελληνική πλευρά να ενημερώσει για την άσκηση της αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ανακοινωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Οι ξένοι τεχνοκράτες αναμένεται να ζητήσουν πληροφορίες εκτός από τη μείωση του φόρου και για το τελικό εισπρακτικό αποτέλεσμα του ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές.

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες

Μεγάλο μέρος των συναντήσεων, οι οποίες εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα έχουν αποδέκτες και τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης, Υποδομών, Ενέργειας, Δικαιοσύνης, καθώς και τις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδας, θα αφορά και τις πάγιες εκκρεμότητες της Ελλάδας σχετικά με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2018 μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.
Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν τις εξής εκκρεμότητες:

Τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ζητήσουν να μάθουν την πρόοδο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, μετά τις 32 πρώτες συμφωνίες ρύθμισης που πέτυχε στο τέλος του 2021.
Στο ίδιο θέμα θα αναλυθούν και οι λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο για τον νέο φορέα διαχείρισης των ακινήτων των νοικοκυριών που θα κηρύττουν πτώχευση. Θέμα θα αποτελέσει επίσης η ουσιαστική επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, που είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας.
Επίσης θα δοθούν στοιχεία και για τις πορεία εκκαθάρισης των 35.000 αιτήσεων του παλαιού νόμου Κατσέλη, που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Το θέμα των τραπεζών

Τα τεχνικά κλιμάκια θα ενημερωθούν για το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ και την πορεία αποεπένδυσης από τις εμπορικές τράπεζες. Επίσης θα αναζητήσουν και τις εκτιμήσεις των τραπεζών για τα δάνεια που αναμένεται να κοκκινίσουν μετά το «πάγωμα» που είχαν τα δάνεια το 2020 και το 2021.

Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου.

Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει και για τον νόμο που θέλει να κάνει για να λύσει οριστικά το θέμα με τις καθυστερήσεις του claw back από τις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και τη λειτουργία των διαδικασιών, μέσα από τις οποίες δεν θα συσσωρεύονται νέα χρέη από δημόσιους οργανισμούς.

Η απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων.

Το κόστος τους ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Θα εξεταστεί η κατάσταση μέχρι και το τέλος του 2021 και θα επανεξεταστεί ο στόχος για απονομή του συνόλου των συντάξεων που καθυστερούν ως τα μέσα του χρόνου.
Στις συζητήσεις θα υπάρξει ενημέρωση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θέματα μεταρρυθμίσεων που αφορούν την υγεία και τη δικαιοσύνη.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα συζητηθούν στις συναντήσεις με τους επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ESM, και του ΔΝΤ, στις 23 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ