Φάμελλος: Τα μέτρα της κυβέρνησης καθυστερούν και δεν καλύπτουν τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα

 Φάμελλος: Τα μέτρα της κυβέρνησης καθυστερούν και δεν καλύπτουν τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα

Αναφορικά με τις εξαγγελίες των κ.Μητσοτάκη και Σκρέκα για επιδότηση των λογαριασμών για όλους με 9€ ή 18€, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε πως ακόμη εκκρεμεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, ενώ τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν κανένα επαγγελματία μέσης τάσης, βιοτεχνίες, αγρότες και δήμους.

Σχολιάζοντας τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, Στο Κόκκινο 105,5, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ήταν επιλογή Μητσοτάκη να αρχίσουν οι αυξήσεις από την ενέργεια. Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2019 οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν στο 15-20%, με επιβάρυνση για τους καταναλωτές 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πρόσφατα καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποκάλυψε 39% «ουρανοκατέβατα» κέρδη στους παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το δίμηνο Αυγούστου Σεπτεμβρίου 2021» δήλωσε ο Σ.Φάμελλος και πρόσθεσε πως «οι αυξήσεις είναι συνυφασμένες με το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ελέγχει την αγορά, υπάρχει αισχροκέρδεια και ολιγοπώλιο, αλλά και με το γεγονός πως η ίδια έχει επιλέξει τη βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς κανένα εναλλακτικό σχέδιο. Έτσι, δεσμεύει τη χώρα στην εξάρτησή της από τα εισαγόμενα καύσιμα και ιδιαίτερα από το πανάκριβο σήμερα φυσικό αέριο, που είναι ορυκτό καύσιμο με ανθρακικό αποτύπωμα και φόρο άνθρακα, ενώ δεν έχει κανέναν προγραμματισμό ως προς την ενεργειακή επάρκεια με αποτέλεσμα σήμερα να μπαίνει θέμα επάρκειας και εκκίνησης των λιγνιτικών μονάδων».
Αναφορικά με τις εξαγγελίες των κ.Μητσοτάκη και Σκρέκα για επιδότηση των λογαριασμών για όλους με 9€ ή 18€, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε πως ακόμη εκκρεμεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, ενώ τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν κανένα επαγγελματία μέσης τάσης, βιοτεχνίες, αγρότες και δήμους. Και φυσικά δεν θα καλύψει αυτή η επιδότηση τις υπέρογκες αυξήσεις που κάθε μήνα θα αυξάνονται!
Ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενεργειακή κρίση, δήλωσε πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διακυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε πως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν και τα εργαλεία, αλλά και η θέληση να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως άλλωστε συνέβη στην περίοδο διακυβέρνησής του, αποτρέποντας οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια. Επίσης, τόνισε πως η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα επέτρεπε σε καμία περίπτωση φαινόμενα κερδοσκοπίας από τη ΔΕΗ ή από άλλες εταιρίες, ενώ είναι αναγκαία προτεραιότητα να εφαρμοστεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και η θεσμοθέτηση αποτροπής ρευματοκοπών, εργαλεία της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όμως δεν τα υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία. Η μείωση σήμερα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα οδηγούσε σε μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και πάνω από 30%.
Ο Σ.Φάμελλος τέλος, σχολίασε πως με τις αυξήσεις που επέβαλε στη ΔΕΗ η κυβέρνηση μετέφερε όλο το κόστος στους καταναλωτές για να δηλώνει λειτουργικά κέρδη και να μοιράζει χρυσές αμοιβές στα γαλάζια παιδιά, με εξαπλασιασμό της αμοιβής του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κάτι που είναι προκλητικό σε περίοδο ακρίβειας και αδυναμίας των νοικοκυριών και των επαγγελματιών να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Και τώρα εκχωρεί τη ΔΕΗ σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να μην έχει η χώρα πλέον ενεργειακό εργαλείο που να στηρίζει τους καταναλωτές και την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ