ΥΠΕΝ: Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

ΥΠΕΝ: Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Το φετινό θέμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΒΔΟΜΑΔΑΣΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΕΚ) είναι: «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» και προτάσσει τέσσερα κεντρικά ζητήματα: την ψυχική & σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει κάθε χρόνο την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (EUROPEANMOBILITYWEEK – EMW) η οποία από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός της ΕΕ για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η εκστρατεία εντάσσεται στον πανευρωπαϊκό στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και στηρίζει κάθε τοπική πρωτοβουλία ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και προσβάσιμες για όλους.
Το φετινό θέμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΒΔΟΜΑΔΑΣΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΕΚ) είναι: «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» και προτάσσει τέσσερα κεντρικά ζητήματα: την ψυχική & σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.
Είκοσι χρόνια ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με «Εικονικό Μουσείο»
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, η οποία φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής, πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και ήδη 91 ελληνικές πόλεις έχουν εγγραφεί και ξεκινήσει το πρόγραμμά τους για να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες, την κοινωνία των πολιτών και την ιδιωτική πρωτοβουλία να επιλέξουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.
Σε αναγνώριση των 20 ετών του θεσμού, η EUROPEANMOBILITYWEEK δημιούργησε ένα «Εικονικό Μουσείο», το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της καμπάνιας, τον αντίκτυπο που έχει επιτύχει και τους δεσμούς της με τις ευρύτερες προτεραιότητες βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το μουσείο επισημαίνει επίσης προσωπικές ιστορίες αλλαγής συμπεριφοράς, απεικονίζοντας πώς το EUROPEANMOBILITYWEEK ενέπνευσε κατοίκους από όλη την Ευρώπη να προσαρμόσουν τις κινητικές τους συνήθειες προς όφελος της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών.
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει::
«Η επιλογή για το φετινό θέμα αποτίει φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε και βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Τονίζει επίσης τις δυνατότητες που προκύπτουν από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση στην Ευρώπη. Οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές μπορούν να καταφύγουν σε δημιουργικούς, ανθεκτικούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας. Φέτος, η ΕΕΚ γιορτάζει την ανθεκτικότητα και τα επιτεύγματα των πόλεων, και παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Οι τάσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όπως η αυξημένη ενεργή κινητικότητα και η χρήση κινητικότητας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων χρήζουν περαιτέρω προώθησης.
Το ΥΠΕΝ συνεχίζει να υποστηρίζει και προωθεί αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους Δήμους για μια ακόμη χρονιά για μια ακόμη επιτυχημένη εθνική εκστρατεία!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ