Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο

Τον κίνδυνο να χάσουν επιδόματα το ύψος των οποίων φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ τον χρόνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι. Αιτία, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ενεργοποίηση των νέων τιμών από την 1/1/2022. Τα επίδομα στέγασης και θέρμανσης, έχουν περιουσιακά κριτήρια. Αν από την αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο του δικαιούχου, παρατηρηθεί υπέρβαση του ορίου, τότε το σύστημα θα κόψει αυτόματα το επίδομα. Το θέμα απασχολεί ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κάτι που σημαίνει ότι τα κριτήρια θα μπουν στο «μικροσκόπιο».

Στο επίδομα ενοικίου, (ή στέγασης όπως λέγεται) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Ως αξία λαμβάνεται υπόψη αυτή που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ. Από την επόμενη χρονιά, θα ληφθεί υπόψη η «επικαιροποιημένη» τιμή ζώνης και η επικαιροποιημένη αξία φορολόγησης των ακινήτων. Αυτό σημαίνει κίνδυνος απώλειας για όσους έχουν αύξηση στην αξία της περιουσίας τους. Μπορείτε να υπολογίσετε από τώρα αν διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε το επίδομα στέγασης αναγράφοντας την καινούργια αξία της περιουσίας σας (σ.σ αν έχετε εντοπίσει την αύξηση της τιμής ζώνης μπορείτε κατά προσέγγιση να κάνετε έναν πολλαπλασιασμό και να υπολογίσετε την καινούργια αξία του ακινήτου).

Εκτός από το επίδομα ενοικίου, υπάρχει κίνδυνος απώλειας και του επιδόματος θέρμανσης. «Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες» αναφέρει η σχετική απόφαση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με το ισχύον καθεστώς, ένας εργένης με ένα διαμέρισμα αξίας 115.000 ευρώ, λαμβάνει σήμερα και το επίδομα ενοικίου (καθώς δεν πιάνει το όριο των 120.000 ευρώ) και το επίδομα θέρμανσης (καθώς είναι κάτω από τα 130.000 ευρώ). Με μια ανατίμηση 20% στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό του (σ.σ η οποία είναι πολύ πιθανή καθώς έχουμε χιλιάδες τέτοιες ζώνες) θα του στερήσει και τα δύο επιδόματα.

Προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια δικαιούχων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα περιουσιακά κριτήρια και στα συγκεκριμένα επιδόματα και γενικώς σε όλες τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζονται από την αξία της περιουσίας. Από τον συνδυασμό των νέων κριτηρίων και των νέων αξιών θα φανεί ποιοι τελικώς θα βγουν χαμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ