Αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις για αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ

Αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις για αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσαν τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.


«Με τις νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνονται οι ζώνες», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας πως ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις.


«Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει συνολικά 13.808 νέες ζώνες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, που έρχονται μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να εντοπίζονται σε περιοχές έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος και τουριστικές περιοχές, όπως τα Νότια Προάστια και η Μύκονος. Για παράδειγμα στη Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η υποκειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%, ενώ υπάρχουν και πολλές μειώσεις στην περιφέρεια και την ηπειρωτική χώρα. Στο 55% του συνόλου των αντικειμενικών ζωνών παρουσιάζεται αύξηση, ενώ στο 24% δεν υπάρχουν διαφορές», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «έτσι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η αναπροσαρμογή αυτή διορθώνει αδυναμίες και κενά του παρελθόντος και γίνεται από πιστοποιημένους εκτιμητές μέσα από μια αδιάβλητη διαδικασία για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ».

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε ότι στο 55% των ζωνών έρχονται αυξήσεις της τάξης του 19,5%. Επιπλέον, με το νέο σύστημα προσδιορισμού, έρχονται μειώσεις της τάξης του 14,7% για το 21% των ζωνών, ενώ για το 24% των περιοχών, οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ