Κομισιόν: Βλέπει αυξημένο κόστος των μέτρων στήριξης για την οικονομία

Κομισιόν: Βλέπει αυξημένο κόστος των μέτρων στήριξης για την οικονομία

Στα 11 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος σύμφωνα με την ένατη μεταμνημονιακή έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν κάνει λόγο στην ανάλυσή της για πρόοδο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και σημειώνει πως στο τρίτο τρίμηνο του 2020 το ελληνικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2,3% και απείχε σημαντικά από τις καλύτερες επιδόσεις που καταγράφηκαν στην ίδια περίοδο στην ευρωζώνη.

Ένατη έκθεση της Κομισιόν

Υπεύθυνη για την υπο-απόδοση είναι η κακή πορεία του τουρισμού, ενώ η Κομισιόν καταγράφει επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο συγκεκριμένο τρίμηνο υποστηρίχθηκε από την κατανάλωση και την αντοχή των εξαγωγών. Η επιπλέον υποστήριξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν εγγυάται την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Η πρόοδος, σημειώνει η Κομισιόν, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού του πληθυσμού. «Οι γεωπολοτικές εντάσεις και η υποβόσκουσα μεταναστευτική κρίση θέτουν επιπλέον αβεβαιότητες για το μακροοικονομικό περιβάλλον» σημειώνει η Κομισιόν που καταγράφει επίσης το θετικό κλίμα στις αγορές που ευνοεί το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας.

Η Επιτροπή καταγράφει επίσης τη μείωση του όγκου ων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ σημειώνει τη δρομολογημένη ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ