24ωρη απεργία με «χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

24ωρη απεργία με «χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη απεργία την οποία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην οποία συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα τα δύο μέσα να παραμείνουν ακινητοποιημένα για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι εργαζόμενοι ζητούν ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στην απεργία μετέχουν επίσης η ΟΛΜΕ (καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια) και η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία). Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω συμμετοχής ναυτεργατικών σωματείων στην κινητοποίηση. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Μυλωνάς αναφέρει ότι η απεργία πραγματοποιείται διότι:

  • τα αιτήματα για μαζικά τεστ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, η κυβέρνηση απάντησε με περικοπές των υγειονομικών δαπανών κατά 600εκ εν μέσω πανδημίας.
  • στο αίτημα να μη ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τη μείωση του κοινωνικού μισθού μέσω ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση όχι μόνο το ψηφίζει αλλά προϋπολογίζει 2 δισ λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση.
  • στο αίτημα να παρθούν πίσω οι απολύσεις λίγο πριν το lock down όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα, η κυβέρνηση δεν απάντησε.
  • γιατί ο Υπουργός Εργασίας συνεχίζει να διαφημίζει και να προκαλεί με την κατάργηση του 8ώρου, το πλήρες άνοιγμα των Κυριακών, την ουσιαστική κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας και πολλών άλλων αντεργατικών διατάξεων.

Το ΕΚΑ ζητεί να μην κατατεθεί στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ