Lockdown τριών εβδομάδων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Lockdown τριών εβδομάδων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το οριζόντιο lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως «ενεργοποιούνται εκ νέου τα πενταψήφια SMS, ανοικτά παραμένουν σουπερμάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, διανομή έτοιμου φαγητού. Νηπιαγωγεία, δημοτικά, σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια που θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης. Η χρήση μάσκας για όσους μετακινούνται είναι καθολική και υποχρεωτική για όλους.

Τα 2,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, θα «επεκταθούν, θα διευρυνθούν, θα εμπλουτιστούν και θα ενισχυθούν» είχε δηλώσει νωρίτερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αν δεν λαμβάνονταν μέτρα ο αριθμός των νοσηλειών στις ΜΕΘ θα αυξανόταν εκθετικά και πως στο προσεχές διάστημα θα έμπαιναν στις μονάδες εντατικής θεραπείας άλλοι 150 πολίτες.

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει σε διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. και υπάρξει δυνατότητα στήριξης όλων και η πρώτη μέριμνα αφορά εκείνους που είναι πιο αδύναμοι, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τρία μέτρα ενόψει των αναλυτικών μέτρων που θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως:

  • Όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας για τον Νοέμβριο θα λάβουν στις αρχές Δεκεμβρίου ενίσχυση 800 ευρώ (πέραν του δώρου Χριστουγέννων).
  • Επεκτείνονται για δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο
  • Παρέχεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που υπολογίζονται πως είναι 130.000.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο με υποχρεώνει να λάβω τα μέτρα τώρα, αν τα μέτρα που λάβαμε δεν απέδιδαν θα είχαμε ανυπόφορη πίεση στο σύστημα Υγείας, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα, είναι ένα θέμα που αφορά όλο τον κόσμο, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα παρακαλούσα η αμφισβήτηση να αφορά στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όχι στα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα» σημείωσε.

Τσιόδρας: 213 νοσηλείες στις ΜΕΘ

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί παρά πολύ η μεταδοτικότητα του ιού.ΤΟι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τα εξιτήρια, γεγονός που δείχνει πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα αυξηθεί. Πρόσθεσε, επίσης, πως νοσηλεύονται όχι μόνο άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και νεώτερης ηλικίας συμπολίτες μας, ενώ στις Covid-ΜΕΘ καταγράφονται αυτή τη στιγμή 213 ασθενείς, αριθμός που αντιστοιχεί στο 60% της διαθέσιμης χωρητικότητας των ΜΕΘ.

Σταϊκούρας: Πακέτο άνω των 4 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του, νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, δεν γνωστοποίησε το ακριβές νούμερο, αλλά εκτιμάται ότι το πακέτο που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ. O υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη συγκριτικά με το -8,2% που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, τόνισε ότι η νέα εκτίμηση θα γίνει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο ενόψει και της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Τα νέα μέτρα στήριξης θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα που παραμένουν στα επίπεδα των 37 δις. ευρώ. Η σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Έχουμε τα πολεμοφόδια ώστε να βοηθήσουμε από το Σάββατο το πρωί, διευρυμένα, μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας με βάση τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό. Σε σχέση με αυτά που ακούσατε από εμένα το προηγούμενο Σάββατο, θέλω να σας πω ότι τέσσερις θα είναι οι βασικές λέξεις. Επέκταση μέτρων, διεύρυνση μέτρων εμπλουτισμός μέτρων και ενίσχυση αυτών»

Τα μέτρα θα κινηθούν στους γνωστούς άξονες:

  1. Στήριξη των εργαζομένων με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού αλλά και μείωση ενοικίου σε περίπτωση που μπουν σε καθεστώς αναστολής.
  2. Στήριξη των επιχειρήσεων μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής για την ενίσχυση της ρευστότητας, αναστολή των συμβάσεων εργασίας ώστε να μηδενιστεί το μισθολογικό κόστος, μείωση ενοικίων και αναστολή φορολογικών αλλά και τραπεζικών υποχρεώσεων
  3. Στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που θα χάσουν εισόδημα λόγω της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ