Από 1ης Ιουνίου το προσωρινό ψαλίδι στον ΦΠΑ - Όλα τα φορομέτρα

Από 1ης Ιουνίου το προσωρινό ψαλίδι στον ΦΠΑ - Όλα τα φορομέτρα

Μείωση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου σε υπηρεσίες και προϊόντα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λίγα λεπτά μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων -προϋπολογισμού 24 δισ. ευρώ- που περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης αλλά και όσων θα παραμείνουν άνεργοι φέτος, καθώς και μέτρα για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά:

  • Επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας με έμφαση κυρίως τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές.
  • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας και παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν φέτος, ενώ παρέχεται επίδομα ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους
  • Παρέχεται αναστολή φορολογικών οφειλών στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους.
  • Επεκτείνεται τον Ιούνιο η δυνατότητα μείωσης των ενοικίων κατά 40% στις ανωτέρω επιχειρήσεις και σε όσες επιχειρήσεις μένουν κλειστές. Η ίδια δυνατότητα επεκτείνεται και στο λιανικό εμπόριο για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο. Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για πρώτη κατοικία και φοιτητική κατοικία έχουν και οι πληττόμενοι εργαζόμενοι.
  • Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις επεκτείνεται το μέτρο της μείωσης των ενοικίων, ενώ στους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταβληθούν επιστροφές φόρου ύψους 70 εκατ. Οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών αναστέλλονται επίσης, με δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν με φόρους.
  • Νέα δόση για την επιστρεπτέα προκαταβολή για το τρίμηνο Μαϊου - Ιουλίου.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου κατά τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν τον Ιούλιο με βάση τα στοιχεία που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις.
  • Από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου μειώνεται στο 13% από 24% ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των συγκοινωνιακών μέσων (τρένο, μετρό, τραμ, αστικά, υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα, συνδυαστικές μεταφορές, πλοία), τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρεται σε καταστήματα εστίασης και στα εισιτήρια των κινηματογράφων. Ειδικά για τον τουρισμό και για πακέτα διακοπών προβλέπεται ότι ΦΠΑ 13% θα εφαρμόζεται στο 90% της αξίας του πακέτου και το υπόλοιπο 10% με 24%. Η έως σήμερα αναλογία ήταν, αντίστοιχα, 80% και 20%.
  • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν 100% για τις επιχειρήσεις.
  • Δημιουργείται εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να υπάρξει συνεκτικό πλαίσιο στήριξης του οικοσυστήματος. Θεσπίζονται κίνητρα για επενδύσεις.
  • Δρομολογείται πρόγραμμα επιδότησης των μηνιαίων δόσεων όσων έχουν λάβει δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Καλύπτονται όλα τα κόκκινα δάνεια για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της κρίσης. Καλύπτει και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των πληττόμενων πολιτών

Στην τοποθέτηση του ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε πως υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τόνισε πως "διεκδικούμε περισότερο καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις από την Ε.Ε."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ