Αποκαλύψεις για τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για δανειολήπτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτούς και επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης

Αποκαλύψεις για τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Αποκαλυπτήρια για σειρά νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ, μέσα στον μήνα ανακοινώνεται πρώτον το πακέτο στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ενοίκια, δεύτερον οι στοχευμένες μειώσεις φόρων (π.χ προκαταβολή φόρου και ΦΠΑ) οι οποίες θα έχουν ημερομηνία λήξεως, τρίτον το πρόγραμμα Sure για την επιδότηση της εργασίας ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου και τέταρτον το πλαίσιο στήριξης των δανειοληπτών το οποίο θα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για έξι έως 9 μήνες.   

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

  1. Μέσα στον Μάιο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση τα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν εισόδημα από το «κούρεμα» των ενοικίων ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να κάνουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.
  2. Η επιδότηση των στεγαστικών δανείων ακόμη και των ενήμερων πολιτών πριν ξεσπάσει η κρίση θα διαρκέσει για 6 έως και 9 μήνες και τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης θα κινείται σε επίπεδο άνω του 50%.
  3. Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας με αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, θα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον για τους κλάδους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση.
  4. Ευαίσθητοι κλάδοι θα τύχουν και φορολογικών ελαφρύνσεων με τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση να εξειδικεύονται επίσης μέσα στο επόμενες εβδομάδες

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, η πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει από αύριο ενώ ήδη από τα ξημερώματα που άνοιξε η πλατφόρμα, έχουν υποβληθεί οι οριστικές αιτήσεις από 438 επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας με αξιοποίηση του περίφημου προγράμματος Sure θα υλοποιηθεί από τον Ιούνιο ακόμη και αν μέχρι τότε δεν έχουν φτάσει τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία εκτιμώνται στα 1,4 δις. ευρώ από τον κ. Σταϊκούρα. Δηλαδή, η Ελλάδα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις χρηματοδοτώντας το με ίδιους πόρους μέχρι να έρθουν τα χρήματα από την Ευρώπη. Πάντως, αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα στηρίζονται οι εργαζόμενοι συγκεκριμένων κλάδων (π.χ τουρισμός, εστίαση κλπ) και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο θα μπορεί να φτάνει ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, όπως είπε και ο κ. Σταϊκούρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να γίνεται χρήση, όχι όμως και κατάχρηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι η κυβέρνηση σε θέση να αποκαλύψει και το ποιες θα είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι είναι ήδη η μείωση της προκαταβολής του φόρου αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς όπως για παράδειγμα στον σερβιριζόμενο καφέ. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο υπουργός Οικονομικών για το πρόγραμμα ενίσχυσης των δανειοληπτών το οποίο αποκάλυψε ότι θα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για 6 έως 9 μήνες. Ουσιαστικά θα υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια –τα οποία θα είναι καλύτερα από αυτά που ίσχυσαν για την πλατφόρμα των κόκκινων δανείων- βάσει των οποίων θα επιλέγεται το ποιος θα επιδοτείται για τη μηνιαία του δόση και ποιος όχι. Πάντως ακόμη και αυτοί που δεν θα πληρούν τα κριτήρια, θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο κάτι που έχει ήδη αποφασιστεί από τις τράπεζες.