Πρεμιέρα για τα θερινά σινεμά την 1η Ιουνίου

Πρεμιέρα για τα θερινά σινεμά την 1η Ιουνίου

Το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων την 1η Ιουνίου ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τη στήριξη του πολιτισμού.

Οι όροι λειτουργίας αναμένεται να εξειδικευτούν στο προσεχές διάστημα, ενώ στις 15 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα μουσεία. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν νωρίτερα, στις 18 Μαΐου, ενώ εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (όπως οι θεατρικές παραστάσεις) θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου και μετά.

Για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό η υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ αναδρομικά εντάσσονται και όσων οι συμβάσεις έληξαν από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου.

Καλύπτονται, επίσης, αναδρομικά οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου μετά από δήλωσή τους στην Εργάνη. Επίσης εντάσσονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη από τις 15 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν επίσης όσοι στο διάστημα από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 εκτέλεσαν περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά. Στις προστατευτικές διατάξεις εντάσσονται και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο.