Έρχονται οι αποφάσεις για τα τραπεζάκια έξω

Έρχονται οι αποφάσεις για τα τραπεζάκια έξω

Το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός είπε πως θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί που είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επί πλέον δημοτικά τέλη στους δήμους. Ο όρος που τίθεται είναι να μη παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί επί πλέον χώρος, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, στα συγκεκριμένα καταστήματα, έως και 50%.

«Επειδή από την Αθήνα, από το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή, δεν μπορεί κανείς να έχει την εικόνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αλλά θέλουμε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους κάθε γωνιάς της Ελλάδας, γι’ αυτό το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα στους δημάρχους, οι οποίοι ξέρουν από πολύ κοντά την πραγματικότητα, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου, σε κάθε δήμο, να δώσουν τη σωστή λύση. Εμείς μέσα στην εβδομάδα ή το πολύ την επόμενη, θα τους δώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να το κάνουν. Να επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τη μείωση της πελατείας που έχουν λόγω της εφαρμογής των μέτρων», δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στον χρόνο επαναλειτουργίας ανέφερε πως «μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στο Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι, «θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο. Χθες πάντως δεν υπήρξε συζήτηση γι’ αυτό το ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ