Η μπάλα πάλι στο γήπεδο της ΕΚΤ

Η μπάλα πάλι στο γήπεδο της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να ενισχύσει τη δύναμη πυρός της, καθώς εξαντλούνται με ταχύτητα τα περιθώριά της στην αγορά ομολόγων, ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. δείχνουν να παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει τους 27 πως κινδυνεύουν να κάνουν «πολύ λίγα και πολύ αργά» τη στιγμή που το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί ως και κατά 15% φέτος.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αποφασίσει την επέκταση του έκτακτου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ως και κατά 500 δισ. ευρώ, αφού με τους σημερινούς ρυθμούς το υφιστάμενο πρόγραμμα (που προβλέπει την αγορά τίτλων 750 δισ. ευρώ) θα έχει εξαντληθεί τον Οκτώβριο.

Ο μεγάλος ασθενής στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι άλλος από την Ιταλία που είδε την πιστοληπτική της αξιολόγηση από την Fitch να πέφτει στο ΒΒΒ-, ένα επίπεδο πριν από την κατηγορία junk. Η Ιταλία δέχεται πιέσεις να λάβει δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο η Ρώμη δεν δείχνει διατεθειμένη προς το παρόν να συναινέσει, φοβούμενη ότι ο δανεισμός θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις που θα παραπέμπουν σε μνημονιακές υποχρεώσεις. Έτσι, η μπάλα περνάει και πάλι στο γήπεδο της ΕΚΤ που καλείται να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να αποκλείονται περισσότερα μέτρα στο μέλλον. Πολλοί εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες σύντομα, ακόμα και στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, όταν η κατάσταση στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι πιο σαφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ