Η καραντίνα δεν βοήθησε το ηλεκτρονικό εμπόριο

Τι διαπιστώνεται σε έρευνα του συνδέσμου των επιχειρήσεων του κλάδου

Η καραντίνα δεν βοήθησε το ηλεκτρονικό εμπόριο

Το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων υποτίθεται πως θα ευνοούσε τις διαδικτυακές αγορές, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική.

Μελέτη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στο διάστημα 18-21 Μαρτίου δείχνει πως τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 δεν προκάλεσαν κάποια ώθηση στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Σε δείγμα 307 επιχειρήσεων, το 92% αναφέρει μείωση των πωλήσεων με τα διαδικτυακά καταστήματα που πωλούν είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, λευκές συσκευές και είδη σπιτιού να έχουν επηρεαστοί περισσότερο. Αντίθετα, αύξηση σημειώνεται στις online πωλήσεις τροφίμων, στις πωλήσεις φαρμάκων και στις πωλήσεις βιβλίων και παιχνιδιών.

Τα 3/4 των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως έχουν λάβει λιγότερες παραγγελίες σε σύγκριση με την περίοδο πριν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ 15% κάνει λόγο για αύξηση παραγγελιών. Το 42% όσων μετείχαν στην έρευνα ανέφερε καθυστερήσεις στην παραλαβή προμηθειών, ενώ το 31% έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών στους πελάτες.

Συνολικά το 84% των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα του GRECA εκτιμάτα πως οι πωλήσεις του θα μειωθούν, ενώ το 67% βλέπει μείωση της ζήτησης. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πως μόλις το 3% εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ