Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με έκτακτα μέτρα: τι προβλέπει

Επίταξη ιατρικού εξοπλισμού, κλείσιμο συνόρων, απελευθέρωση χορήγησης υπερωριών, μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα supermarket, υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων σε αντισηπτικά

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με έκτακτα μέτρα: τι προβλέπει

Σειρά νέων μέτρων επιβάλλονται με τα 32 άρθρα της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ. Η ΠΝΠ απελευθερώνει το όριο για την χορήγηση υπερωριών ενώ θεσπίζει τον μηχανισμό καταβολής αποζημίωσης στους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω του υποχρεωτικού κλεισίματος των επιχειρήσεων. Στα supermarket θα μπαίνει ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα ενώ όλα τα εστιατόρια μπορούν να κάνουν take away και delivery χωρίς επιπλέον άδειες. Η ΠΝΠ υποχρεώνει τις εταιρείες που έχουν αντισηπτικά υγρά και άλλα υλικά απολύμανσης να ενημερώνουν τακτικά για τα αποθέματά τους. Θεσπίζεται μηχανισμός επίταξης (με αποζημίωση) ιατρικού εξοπλισμού ενώ απελευθερώνεται το ωράριο για εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα , τρόφιμα κλπ. Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση εισόδου πολιτών στη χώρα (και εξόδου) αλλά προβλέπεται σαφώς ότι οι Έλληνες μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους.  

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Μεταξύ άλλων:

  1. Αναστέλλεται για έναν μήνα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο ωράριο τροφοδοσίας των επιχειρήσεων. Αφορά αποκλειστικά και μόνο την τροφοδοσία των supermarket, των λαϊκών αγορών και των οργανωμένων αγορών τροφίμων
  2. Θεσπίζεται περιορισμός στα άτομα που μπορούν να είναι μέσα στα supermarket: ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του καταστήματος και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.
  3. Τα εστιατόρια που έχουν άδεια για λειτουργία με τραπεζοκαθίσματα, μπορούν να το γυρίσουν σε delivery ή take away χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
  4. Καλούνται όλες οι εταιρείες ασχολούνται με μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα κλπ εντός δύο ημερών να υποβάλλουν στοιχεία για τα αποθέματα που έχουν. Τα στοιχεία θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα ανανεώνονται συνεχώς. Για απόκρυψη αποθεμάτων ή μη συμμόρφωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.
  5. Δίνεται η δυνατότητα της επίταξης από το υπουργείο Υγερίας αναλώσιμων τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων. Σε περίπτωση επίταξης, θα υπάρχει αποζημίωση.
  6. Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος και έξοδος από την Ελληνική Επικράτεια μεμονωμένων φυσικών προσώπων, οργανωμένων ή μη ομάδων και αποστολών και φυσικών προσώπων που προέρχονται από ή μεταβαίνουν σε πληττόμενες περιοχές του εξωτερικού. Σε Έλληνες πολίτες, δεν μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος.
  7. Μπορούν να μπουν και οι ιδιώτες στην διαδικασία εξέτασης δειγμάτων κορωνοϊου.
  8. Επιχειρήσεις ή εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τις υπερωρίες, μπορούν να απασχολήσουν υπερωριακά κόσμο χωρίς επιπλέον άδειες.
  9. Μπορούν κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας να λειτουργούν καταστήματα κατά τις Κυριακές και αργίες. Αφορά παραγωγή και μεταφορά και εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάτων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα και επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ