Απάντηση Ε.Ε. στον κορονοϊό με 25 δισ. και χαλάρωση των κανόνων

Απάντηση Ε.Ε. στον κορονοϊό  με 25 δισ. και χαλάρωση των κανόνων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε τα κράτη μέλη να προσφέρουν άμεση βοήθεια στις οικονομίες τους που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. κατέληξε σε μία πρώτη δέσμη μέτρων, εν μέσω κριτικής για καθυστερημένη αντίδραση στην απειλή του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση 7,5 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στα συστήματα υγείας και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσό ύψους 17,5 δισ. θα είναι διαθέσιμο εφόσον χρειαστεί. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας της Ε.Ε. θα βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία, ενώ η Κομισιόν αναφέρει πως θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση στη διανομή προστατευτικού εξοπλισμού εντός της Ε.Ε. Ωστόσο, η Γερμανία δεν αναμένεται να άρει τους ισχύοντες περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού όπως οι μάσκες παρά την προειδοποίηση πως τέτοια μέτρα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ελλείψεις σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν δήλωσε χθες πως η μάχη διεξάγεται σε δύο μέτωπα - την αντιμετώπιση της επιδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν λεπτομερή μέτρα, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν και χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αντέξει αυτή την καταιγίδα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της προέδρου της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ