Κομισιόν: Στο 2,4% η ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2020

Κομισιόν: Στο 2,4% η ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2020

Ελαφρώς προς τα πάνω αναθεώρησε την πρόβλεψή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%. Η πρόβλεψη είναι ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν η Κομισιόν είχε εκτιμήσει ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

Για το 2019, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% έναντι 1,9% της πρόβλεψης του προηγούμενου Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 0,7% φέτος και 0,9% το 2021. Δεδομένου ότι η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη επέστρεψαν στο τέλος του 2019 στα επίπεδα προ της κρίσης και το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται, η κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης για το τρέχον έτος, σημειώνει η Κομισιόν.

Για το σύνολο της ευρωζώνης η αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα παραμείνει σταθερή, στο 1,2%, το 2020 και το 2021. Για την ΕΕ συνολικά, η ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει οριακά, στο 1,4%, το 2020 και το 2021, έναντι 1,5 % το 2019.

Αναφερόμενη στους κινδύνους, η Κομισιόν σημειώνει πως η πλάστιγγα εξακολουθεί να γέρνει καθοδικά. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η λεγόμενη «πρώτη φάση», έχει συμβάλει, σε κάποιο βαθμό, στη μείωση των κινδύνων δυσμενέστερων εξελίξεων, αλλά ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας που περιβάλλει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την ευρύτερη ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος. Οι κοινωνικές αναταραχές στη Λατινική Αμερική απειλούν με εκτροχιασμό την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τον κίνδυνο συγκρούσεων στην περιοχή.

Ενώ υπάρχει πλέον σαφήνεια όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη μεταβατική περίοδο, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά τη μελλοντική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εμφάνιση του κορωναϊού «2019-nCoV», με τις επιπτώσεις του για τη δημόσια υγεία, την οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο, ιδίως στην Κίνα, αποτελεί νέο κίνδυνο δυσμενέστερων εξελίξεων. Το βασικό σενάριο είναι ότι η έξαρση θα κορυφωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο, με σχετικά περιορισμένες δευτερογενείς επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο περισσότερο διαρκεί, ωστόσο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αλυσιδωτών επιπτώσεων στο οικονομικό κλίμα και στους παγκόσμιους όρους χρηματοδότησης. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, αν και μακροπρόθεσμοι, δεν μπορούν να αποκλειστούν βραχυπρόθεσμα.

Στα θετικά: η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιο επεκτατικές και φιλοαναπτυξιακές δημοσιονομικές πολιτικές και από θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις λόγω πιο ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης σε ορισμένα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ