Επί της αρχής τριμερής συμφωνία για το φυσικό αέριο

Ρωσία - Ουκρανία - Ε.Ε. έδωσαν τα χέρια

Επί της αρχής τριμερής συμφωνία για το φυσικό αέριο

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν χθες, σε νέα επί της αρχής συμφωνία για τη μεταφορά αερίου, η οποία  θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.

«Ύστερα από πολύ εντατικές συνομιλίες με χαρά μου ανακοινώνω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα βασικά στοιχεία, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ θετική είδηση για την Ευρώπη, για τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Ολέξι Ορζέλ και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκαν στο Βερολίνο, ενώ σύμφωνα με την Gazprom αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο θα συναντηθούν σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Ο Ορζέλ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξουν σύντομα «θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές». Ο Νόβακ, επαινώντας τον μεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας στη συμφωνία, έκρινε ότι «όλοι κάναμε καλή δουλειά». Η Ουκρανία είναι βασική χώρα τράνζιτ για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ