Nέo ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό

Infobank Hellastat: Πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό το 2018

Nέo ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό

Όσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα της χώρας από αλλοδαπούς τουρίστες, τόσο περισσότερο ενισχύεται ο κλάδος των γραφείων τουρισμού

Τον εγχώριο κλάδο τουριστικών υπηρεσιών αναλύει πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat στην οποία επισημαίνεται ότι το 2018 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι τα έσοδα και οι αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018 οι αφίξεις των ξένων τουριστών στη χώρα αυξήθηκαν κατά 10,7%, φτάνοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες, από 27,2 εκατ. το προηγούμενο έτος. Επίσης, τα έσοδα του εισερχόμενου τουρισμού ενισχύθηκαν κατά 10,2%, αγγίζοντας τα €15,65 δισ., από €14,2 δισ. το 2017.

Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς και τα στοιχεία της κρουαζιέρας, τα παραπάνω ποσά διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών μαζί με τους επιβάτες της κρουαζιέρας ανήλθαν σε 33,07 εκ. τουρίστες, από 30,16 εκ. το προηγούμενο έτος. Ακόμη, όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις άγγιξαν περίπου τα €16,1 δισ., καθώς παρουσίασαν αύξηση κατά 10%.


Αναμφίβολα, η πορεία του ελληνικού τουρισμού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά των τουριστικών πρακτορείων. Όσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα της χώρας από αλλοδαπούς τουρίστες, τόσο περισσότερο ενισχύεται ο κλάδος των γραφείων τουρισμού. Μάλιστα, το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος τελευταία έχει γνωρίσει άνθηση μετά την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα.

Όλα τα παραπάνω, έχουν ευνοήσει σημαντικά τα περισσότερα τουριστικά γραφεία, καθώς παρουσιάζουν βελτίωση του κύκλου εργασιών τους. Ακόμη, το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα, αποσαφηνίζει πολλά θέματα που ταλάνιζαν τα τουριστικά γραφεία τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δημιουργούνται προσδοκίες για πιο διαφανή και εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια.


Ο CEO της Infobank Hellastat, Νικόλας Γκουζέλος δήλωσε:

"Ο τουρισμός συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτόν, να έχουν επωφεληθεί. Φυσικά, τα τουριστικά γραφεία συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις αυτές, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες τους είναι απαραίτητες για τη διοργάνωση ταξιδιών."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ