Δεν “σπάει” ο προϋπολογισμός από τα θετικά μέτρα

Δεν “σπάει” ο προϋπολογισμός από τα θετικά μέτρα

Τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση είναι εντός των αντοχών του προϋπολογισμού, υποστηρίζει στην τριμηναία του έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις που έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα η χώρα ενισχύουν την αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική και την οικονομική διαχείριση, καθώς η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ που αποτελεί το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση (υπαγωγή προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, 13η σύνταξη, 120 δόσεις κτλ) θα τονώσουν την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και για το τμήμα της τελευταίας που δεν θα αφορά εισαγωγές. "Η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο" δηλώνει το Γραφείο.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν πρέπει να δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση πως τα θετικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και για τον λόγο αυτό η επίπτωσή τους πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ