Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό - Οι προτάσεις

Τον Ιανουάριο θα ληφθούν οι αποφάσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό - Οι προτάσεις

Σε κίνηση βάζει η κυβέρνηση το δεύτερο μέτρο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, με το οποίο φιλοδοξεί να τονώσει προεκλογικά το προφίλ της.

Οι αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένονται εντός του Ιανουαρίου και η δρομολόγηση της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών.

Το ύψος της αύξησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 3,5% έως 4%, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και η υπεραισιόδοξη πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για αύξηση 10%.

Για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό οι εμπειρογνώμονες έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» προκειμένου να καταρτίσουν ένα πόρισμα διαβούλεσης το οποίο θα κατατεθεί στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Κατόπιν η αρμόδια υπουργός θα λάβει την τελική απόφαση για τις αυξήσεις, την οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4%. Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

Η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) είναι για αύξηση της τάξεως του 10%, δηλαδή 58 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωνόταν στα 644 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ζητά να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης, δηλαδή στα 751 ευρώ.

Εκτιμάται πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να συμβεί, καθώς και οι συστάσεις από την Κομισιόν είναι πιο συγκρατημένες αποφάσεις για το θέμα του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ