ΣΥΡΙΖΑίος με σομπρέρο ο Δ. Παπαδημητρίου

Σύμβουλος του λαϊκιστή Μεξικανού προέδρου, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο Έλληνας πρώην υπουργός οικονομίας

 ΣΥΡΙΖΑίος με σομπρέρο ο Δ. Παπαδημητρίου

 Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που τρομάζει τις αγορές. Ένας νεοεκλεγείς αριστερός ηγέτης που υπόσχεται να μοιράσει χρήματα στους ασθενέστερους χωρίς να εκτροχιάσει το έλλειμμα ή το χρέος.

Και ένας Έλληνας οικονομολόγος που έρχεται από το εξωτερικό, πρόθυμος να βοηθήσει, με νέες ιδέες και σχέδια.

Μοιάζει με την Ελλάδα του 2015, αλλά είναι το Μεξικό του 2018. Την ώρα που οι εγκυρότερες ξένες εφημερίδες αναρωτιούνταν πώς ο νέος Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα πληρώσει για τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου προσγειωνόταν στο Μέξικο Σίτυ για να βοηθήσει.

ΑΛΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

Αυτή τη φορά, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας δεν προτείνει ριψοκίνδυνα και ανορθόδοξα σχέδια, όπως η κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος. Το θέμα της ομιλίας που έδωσε σε επιτροπή του μεξικανικού Κογκρέσου αλλά και των επαφών που είχε στο Μέξικο Σίτυ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy ήταν «οι κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες ως οχήματα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη». Το βέβαιο είναι ότι ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, μίας χώρας 129 εκατ. κατοίκων εκ των οποίων το 43% ζει σε συνθήκες φτώχειας, θα χρειαστεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο ΑΜΛΟ, όπως είναι πια γνωστός σε όλο τον κόσμο, ίδρυσε το δικό του κόμμα, το Morena (Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης), προκειμένου ανταγωνιστεί το PRI, το οποίο κυβέρνησε το Μεξικό από το 1929 έως το 2000 και από το 2012 έως και την περασμένη εβδομάδα. Στην τρίτη του προσπάθεια, κατάφερε πράγματι να εκλεγεί πρόεδρος και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό (53%), στην σύγχρονη ιστορία του Μεξικού. Η ορκωμοσία του πραγματοποιήθηκε με επίσημους προσκεκλημένους όπως ο Βρετανός ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ η επίσκεψη του Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας έγινε δεκτή με διαμαρτυρίες.

Μετά από αυτά, οι πρώτες λέξεις που είπε ως πρόεδρος πια ο λαϊκιστής ΑΜΛΟ ήταν ότι «δεν θα πει ψέματα, δεν θα κλέψει και δεν θα προδώσει» το λαό. Και αμέσως έβαλε μπροστά την υλοποίηση των 100 προεκλογικών υποσχέσεών του, πολλές εκ των οποίων δεν είναι παρά μικρές κινήσεις με μεγάλη συμβολική σημασία. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του, ήταν να ανοίξει τις πόρτες του τεράστιου προεδρικού μεγάρου Los Pinos, δηλώνοντας ότι τόσο η έπαυλη όσο και οι ατελείωτοι κήποι της είναι ανοικτοί στο κοινό. Κατά την ορκωμοσία του επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να ζήσει μέσα στο πολυτελές προεδρικό μέγαρο αλλά σε ένα διαμέρισμα εκεί κοντά, καθώς και ότι θα λαμβάνει μόνο το 40% της προεδρικής αποζημίωσης.

Και σε μία κίνηση εντυπωσιασμού έβαλε κιόλας πωλητήριο στο αξίας 200 εκατ. δολαρίων προεδρικό αεροσκάφος. Σε μία ακόμα ένδειξη των αλλαγών που θα φέρει, άφησε να φανεί πως είναι πρόθυμος να νομιμοποιήσει την κάνναβη καθώς και την καλλιέργεια της παπαρούνας για ιατρική χρήση.

ΑΠΟΡΙΕΣ

Όμως οι ξένοι παρατηρητές αναρωτιούνται πώς μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει με τους πολέμους των ναρκωτικών που μαίνονται στο Μεξικό, ειδικά καθώς το 2017 ήταν η πιο βίαιη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών για τη χώρα, με 73 θανάτους την ημέρα. Κυρίως, όμως, η διεθνής κοινότητα αναρωτιέται για το πώς ο ΑΜΛΟ θα πληρώσει το οικονομικό του πρόγραμμα. Ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες του ήταν η αύξηση των συντάξεων και των μισθών, η θέσπιση υποτροφιών για μαθητές και φοιτητές και οι δημόσιες επενδύσεις.

Και όλα αυτά, χωρίς να αυξήσει τους φόρους ή το χρέος. Θεωρητικά, ο νέος πρόεδρος επιμένει ότι το πρόγραμμά του μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την πάταξη της διαφθοράς και τη μείωση των μισθών των ανώτερων κρατικών αξιωματούχων. Όμως στην πράξη, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι το Μεξικό κινδυνεύει να διώξει τους ξένους επενδυτές.

Τα μέχρι στιγμής σημάδια είναι ανησυχητικά, αφού το πέσο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από τις αμερικανικές εκλογές του 2016 όταν ο ΑΛΜΟ ακύρωσε το ύψους 13 δισ. δολαρίων project του νέου αεροδρομίου. Και οι μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλά 4,5 ετών στα τέλη του Νοεμβρίου, όταν το κόμμα του επέμεινε στην πρότασή του για μείωση των προμηθειών των τραπεζών. Όλα αυτά, βέβαια, μάλλον δεν τρομάζουν τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που έζησε κάτι ανάλογο στην Αθήνα του 2015. Τουλάχιστον, όπως φαίνεται και από το λογαριασμό του Levy στο Instagram, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις ομορφιές του Μέξικο Σίτυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ