Με δύο σενάρια για τις συντάξεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με δύο σενάρια για τις συντάξεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ένα προσχέδιο προϋπολογισμού με διαφορετικά σενάρια επί του δημοσιονομικού αποτελέσματος που θα προκύπτει εάν εφαρμοστούν ή όχι οι νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Η κυβέρνηση καταθέτει Προσχέδιο με διπλό σενάριο για τις συντάξεις.

Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, από δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου το βράδυ της Παρασκευής από τη Νέα Υόρκη, προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ενσωματώσει τις περικοπές στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα αποστείλει στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και πολύ περισσότερο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις, στο μεσοδιάστημα θα πρέπει κυβέρνηση και θεσμοί να καταλήξουν σε κοινές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί εκτιμούσαν αρχικά το δημοσιονομικό χώρο του επομένου έτους σε 600 εκατ. ευρώ και η ελληνική πλευρά σε 750 εκατ. ευρώ. Μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου, η διαφορά είχε διευρυνθεί σε υψηλότερα, όμως, επίπεδα με τους θεσμούς να βάζουν τον πήχη στην περιοχή άνω των 600 εκατ. ευρώ και την ελληνική πλευρά στα 900 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, την τελική σφραγίδα στις αποφάσεις για τις συντάξεις θα βάλει το Eurogroup στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου -αν όχι αργότερα- αλλά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει πολύ νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ