Έως τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Έως τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

 

Την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα λάβει στα μέσα Μαρτίου την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ προχώρησε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τονίζοντας παράλληλα πως προχωρούν με ταχύ βήμα τόσο οι διεργασίες για την τέταρτη αξιολόγηση, όσο και οι τεχνικές εργασίες για τα ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Ενημερώθηκα ότι το EwG επιβεβαίωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μάριο Σεντένο.
«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εθνικών κοινοβουλίων. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο β' μισό του Μαρτίου».
Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, «μπαίνουμε τώρα στην τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Το ίδιο και η τεχνική συζήτηση για τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη στον καθορισμό του μετα-πρόγραμμα πλαισίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σε έναν εξίσου κανονικό βηματισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και να αφήσει πίσω τις ημέρες της κρίσης».
ΥΠΟΙΚ: Πρόοδος στην παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EWG. Συζητήθηκε η σημερινή Έκθεση Συμμόρφωσης, επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα και ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018.
Η συζήτηση που διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται, υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.