Εκταμιεύθηκε από τον ESM η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Εκταμιεύθηκε από τον ESM η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ESM είχε εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης

Εκλεισε και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση με την εκταμίευση χθες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ESM είχε εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, μετά από την προσκόμιση από την ελληνική πλευρά των στοιχείων πως υπήρξαν καθαρές πληρωμές 1,52 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου- Σεπτεμβρίου από την προηγούμενη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που είχε εκταμιευθεί τον Ιούλιο.

Στη σχετική ανακοίνωση του ESM σημειώνονταν πως η αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ ήρθε ως συνέχεια της θετικής αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ποσό αυτό θα προστεθούν 400 εκατ. ευρώ ως εθνική συμμετοχή και μέχρι τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες θα έχουν μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ.