Γιατί θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ το 2018

Γιατί θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ το 2018
Για έναν χρόνο ακόμη «παγώνει» η πολυσυζητημένη εξομοίωση εμπορικών-αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αντί για τον εφετινό Ιούνιο, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών ακινήτων θα πρέπει να λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους, έτσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με βάση τα νέα δεδομένα έως το τέλος Μαρτίου του ίδιου έτους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεσμεύτηκε στους δανειστές ότι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα που να προσεγγίζουν περισσότερο τις πραγματικές τιμές αγοράς.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν. Παράλληλα, η Καραγεώργη Σερβίας προχώρησε στη διεύρυνση της επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για τη μελέτη των αντικειμενικών, ζητώντας την παροχή στοιχείων και στελεχών τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι, ως το τέλος Ιουλίου πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και επεξεργαστεί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των ιδιοκτησιών, καθώς και να καταλήξουν στην προσήκουσα μεθοδολογία υπολογισμού για κάθε κατηγορία ακινήτων.

Κατόπιν, η μονάδα που θα υπολογίσει τις πραγματικές τιμές των ακινήτων θα ενισχυθεί με έμπειρους εκτιμητές, έτσι ώστε στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχει στηθεί μια μόνιμη βάση εκτίμησης τιμών.

Στόχος είναι τους επόμενους μήνες να φτιαχτεί ένα σύστημα στο οποίο θα συλλέγονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την αγορά, από συμβολαιογράφους, τράπεζες, μεσίτες κ.λπ., μέσω των οποίων θα προκύπτουν οι νέες τιμές για τον υπολογισμό των φόρων ακινήτων.

Το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο, ήδη, από αυτούς που το προωθούν. Αν υπάρξει νέα βάση τιμών πάντως έως το τέλος του έτους, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 το επόμενο καλοκαίρι θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές και τις απαραίτητες προσαρμογές.

Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος δεν αλλάζει, αν και έχει μείνει από πέρυσι σε εκκρεμότητα η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο. Για το 2018, ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να βεβαιώνει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ. Το ίδιο και το 2019. Το 2020, εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, ο ΕΝΦΙΑ θα ψαλιδιστεί κατά 200 εκατ. ευρώ.
.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ