Το κουαρτέτο φεύγει, τα προβλήματα στην οικονομία μένουν
Στην πραγματική οικονομία έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται οι συνέπειες από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ενώ τα μηνύματα ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά» σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων, πληθαίνουν. Οι τραπεζίτες έχουν ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση των κόκκινων δανείων. Τα δημόσια έσοδα του Φεβρουαρίου έχουν κινηθεί εντός στόχων μόνο εξαιτίας της έκτακτης ενίσχυσης από τα υπερκέρδη που διένειμε και φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας ενώ η αβεβαιότητα στην αγορά καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την επιστροφή στην ανάπτυξη κατά το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ειδικά μετά την «κατραπακιά» της ΕΛΣΤΑΤ για το 4ο τρίμηνο του 2016.
Καλά πληροφορημένες πηγές από το μέτωπο των δανειστών, έλεγαν πριν καν ολοκληρωθεί ο χθεσινός γύρος διαβουλεύσεων στο Hilton ότι θα χρειαστεί –αν δεν γίνει κάποιο… θαύμα- τουλάχιστον μια ακόμη αποστολή στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία. Αν αυτό επιβεβαιωθεί πρακτικά θα σημαίνει ότι χάνεται σίγουρα ο Μάρτιος και –κατά πάσα πιθανότητα- και ο Απρίλιος για πολλούς λόγους: αργίες του Πάσχα, εκλογές στην Ευρώπη αλλά και πραγματοποίηση του Eurogroup αρκετά νωρίς, μόλις στις 10 Απριλίου. Μετά την ολοκλήρωση και του χθεσινού γύρου των διαβουλεύσεων, αρμόδια πηγή από το ελληνικό «στρατόπεδο» ξεκαθάριζε ότι οι θεσμοί θα αποχωρήσουν από την Αθήνα μετά το σημερινό γύρο διαβουλεύσεων –υπάρχει στις 3 το μεσημέρι νέα συνάντηση- άφηνε ωστόσο ανοικτή μια… χαραμάδα αισιοδοξίας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου. Υπό μια προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει… καλή διάθεση από το ΔΝΤ.
Αρμόδιος παράγοντας της οικονομίας που έχει κρούσει τον κώδωνα για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, προειδοποιεί για τα χειρότερα σε περίπτωση καθυστέρησης και σε αυτά εντάσσει:
- Την περαιτέρω μείωση του υπολοίπου των καταθέσεων. Έστω και με το… σταγονόμετρο των 840 ευρώ ανά 15νθήμερο, χάνονται χρήματα καθώς οι αναλήψεις χαρτονομισμάτων έρχονται να προστεθούν στις «ελεύθερες αναλήψεις» που πραγματοποιούν όσοι τους τελευταίους μήνες επανέφεραν τα μετρητά στις τράπεζες. Η μείωση των υπολοίπων, οφείλεται βέβαια και στην συνεχιζόμενη απώλεια αποταμιεύσεων για την πληρωμή υποχρεώσεων.
- Την αύξηση των κόκκινων δανείων. Τόσο τα στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών όσο και ο διοικητής της ΤτΕ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες, τα νέα από το Hilton ήταν καλά για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς στελέχη της ελληνικής πλευράς μιλούσαν για «μικρές διαφορές». Το θέμα είναι όμως, ότι δεν αρκούν μόνο οι θεσμικές αλλαγές για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων. Απαιτείται και το ξεκαθάρισμα του τοπίου μέσα από την επίτευξη της συμφωνίας.
Κόκκινα δάνεια και καταθέσεις, δημιουργούν προβλήματα στις τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο πρόβλημα της αδυναμίας χρηματοδότησης. Στελέχη με γνώση των κινδύνων που υπάρχουν δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο να αντιστραφεί και η πτωτική τάση του υπολοίπου του ELA σε περίπτωση που καθυστερήσουν σημαντικά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Και δεν είναι μόνο το ELA αλλά και τα capital controls: ήδη κάθε συζήτηση για την περαιτέρω χαλάρωση έχει «παγώσει» και όλοι απεύχονται να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις στην αγορά που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω «σφίξιμο» αντί για χαλάρωση.