Επικριτική η έκθεση των Θεσμών- Συνεδριάζει το Euro Working Group

Επικριτική η έκθεση των Θεσμών- Συνεδριάζει το Euro Working Group
Eπικριτική προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο όσο και για το είδος των παροχών που ανακοίνωσε λίγο πριν τις γιορτές, είναι η επίσημη έκθεση των τεσσάρων Θεσμών (EKT, ESM, ΔΝΤ, ΕΕ).

Η έκθεση που έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Euro Working Group, όπως και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι θέσεις Ελλάδας - δανειστών δεν απέχουν πολύ και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Όπως αποκαλύπτει η γερμανική Handelsblatt σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους προκάλεσε «σημαντικές ανησυχίες» για το αν η κυβέρνηση τηρεί τους όρους της συμφωνίας.

«Οι επιπρόσθετες πληρωμές μπορούν να προκαλέσουν προσδοκίες στους συνταξιούχους ότι τέτοιου είδους πληρωμές θα επανηληφθούν και στο μέλλον θα εξομαλύνουν τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Είναι όμως αμφίβολο αν αυτό το πακέτο παροχών θα ανακουφίσει από τις πιο σκληρές δυσκολίες».

Handelsblatt: Βολεύει τον Τσίπρα η αντιπαράθεση με τους Θεσμούς

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών εξαιτίας των υποσχέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει μποναμά σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι πιστωτές αισθάνονται πως ο Τσίπρας τους παρέκαμψε διότι δεν ζήτησε άδεια για επιπλέον παροχές. Στο πρόγραμμα βοήθειας είναι σαφώς συμπεφωνημένο με την Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση θα διαβουλεύεται με τους πιστωτές σε περίπτωση που θέλει να διαθέσει πλεονάσματα. Η κυβέρνηση όμως δεν διαβουλεύθηκε ‘με τους θεσμούς πριν προχωρήσει με την πρόταση της στο κοινοβούλιο’. Κι έτσι η διαμάχη μεταξύ των πιστωτών και του Τσίπρα αφορά λιγότερο τα χρήματα και περισσότερο ένα ζήτημα αρχών.

Η αντιπαράθεση βολεύει τον Τσίπρα και για αυτό δεν συζήτησε το θέμα. Ο πρωθυπουργός μπορεί να παρουσιαστεί στους ψηφοφόρους του ως κάποιος που δίνει μάχες με τους πιστωτές. Αυτοί πάλι από την πλευρά τους αντιδρούν με τόση ευαισθησία διότι θέλουν να αποφύγουν προηγούμενες καταστάσεις. Ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να πιστέψει ότι σε μερικές εβδομάδες μπορεί και πάλι να μοιράσει δώρα. ‘Οι επιπλέον παροχές μπορεί να δημιουργήσουν προσδοκίες στους συνταξιούχους ότι θα επαναληφθούν τέτοιες καταβολές στο μέλλον’ προειδοποιούν οι θεσμοί».

Και η Handelblatt καταλήγει: «Εντούτοις για το ΦΠΑ στα νησιά οι πιστωτές δείχνουν κατανόηση πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο ‘ούτε αυτό το μέτρο συζητήθηκε προηγουμένως’. Αλλά το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό ‘και ο τουρισμός στα νησιά έχει πληγεί εξαιτίας του προσφυγικού’. Μόνο που εξαιτίας της διαμάχης για τα χριστουγεννιάτικα δώρα η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμα μερικούς μήνες μέχρι τον Μάρτιο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: κάθε περαιτέρω καθυστέρηση έχει αρνητικές συνέπειες στον προϋπολογισμό του 2017».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ