Πέρασε από τη Βουλή το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους

Πέρασε από τη Βουλή το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους
Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως αναμενόταν, το βοήθημα ψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. "Παρών" ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ εκτός αίθουσας έμειναν οι βουλευτές του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 254 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 195 βουλευτές και «παρών» 59 βουλευτές. Απουσίασαν 14 βουλευτές από τη Ν.Δ., ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρ. πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΝΔ: Λέμε ναι στο επίδομα, αλλά όχι στον εκβιασμό

Εμείς λέμε «ναι» στο επίδομα και «όχι» στον εκβιασμό και την εξαπάτηση, ανέφερε, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πει για ποιον λόγο κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, αν και ήταν σαφές από χθες, ότι η ΝΔ θα δήλωνε υπέρ της τροπολογίας για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Πρέπει να απαντήσετε. Τι είναι αυτό που σας έκανε να ζητήσετε ονομαστική; Άκουσα και τον κ. Βούτση και διερωτώμαι: όλα τα νομοσχέδια εδώ πέρασαν με ονομαστική; Δηλαδή, μια ομόφωνη απόφαση χωρίς ονομαστική, σε τι θα άλλαζε τα πράγματα; Εσείς πρέπει να εξηγήσετε τι κρύβεται πίσω από το αίτημα της ονομαστικής. Εμείς λέμε ναι στο επίδομα και όχι στον εκβιασμό και την εξαπάτηση, που την χρεώνεστε εσείς», είπε ο Δ. Σταμάτης και αναρωτήθηκε από ποιο πλεόνασμα βγήκε αυτό το επίδομα.

«Για να έχουμε πλεόνασμα, σημαίνει ότι έχουμε ανάπτυξη ή βάζουμε φόρους. Τα χρήματα αυτά βγήκαν από τους φόρους και τη μείωση των εισοδημάτων και αυτή είναι η πραγματικότητα, φιλεύσπλαχνοι! Για πρώτη φορά το 2015 είχαμε αύξηση του δείκτη φτώχιας και μείωση της κατανάλωσης της οικογένειας.

Αυτό δείχνει το μέγεθος της εξαπάτησης και του πόνου που προκαλέσατε εσείς», είπε ο Δ. Σταμάτης και πρόσθεσε ότι και τον ΦΠΑ στα νησιά, η κυβερνητική πλειοψηφία τον ψήφισε τον Μάιο και τον ψήφισε και πριν από λίγες στον προϋπολογισμό, ως έσοδο του 2017. « Τι άλλαξε σε πέντε ημέρες. Είστε υπόλογοι και κατηγορούμενοι. Για ποιο λόγο αλλάζετε τώρα μοτίβο; Εμείς δεν σας παρέχουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση, να χρησιμοποιήσετε την ψήφο και την υπογραφή μας. Έπρεπε να μείνετε στη δήλωσή μας προχθές», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Λεβέντης: Βγάλτε μόνοι σας το φίδι από την τρύπα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει τελικά στη συναίνεση που εγώ ζητάω εδώ και καιρό. Θέλετε τη συναίνεση αλά καρτ», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τι ονομαστική ψηφοφορία ζητάτε; Εγώ έχω ζητήσει συναίνεση και εσείς δεν έχετε συμφωνήσει. Αφού μπορείτε μόνοι σας, γιατί ζητάτε την ψήφο των άλλων κομμάτων; Bγάλτε το φίδι μόνοι σας από την τρύπα. Όταν τα πράγματα είναι καλά, μόνοι σας και όταν δεν είναι, όλοι μαζί», υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚ εκτίμησε, αναφερόμενος στις συντάξεις, ότι οδηγούμεθα σε συντάξεις 1.200 ευρώ μικτά. «Το ΔΝΤ είπε ότι οδηγούμεθα σε 1.200 ευρώ μικτά, η μεγίστη σύνταξη. Άρα, αν αφήσουμε ανέγγιχτο το σύστημα των συντάξεων, να ξέρετε ότι το μέγιστο των συντάξεων θα είναι 1.200 μικτά. Θα έπρεπε να είχαμε παρέμβει στις συντάξεις πριν από χρόνια, γιατί το μέλλον είναι δυσοίωνο», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ