Δημοσιονομικά και ασφαλιστικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Δημοσιονομικά και ασφαλιστικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Συνεχίζονται σήμερα το μεσημέρι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς με τα δημοσιονομικά να τίθεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης -με έμφαση το φορολογικό- ενώ αργά το απόγευμα θα στραφούν οι διαβουλεύσεις στο ασφαλιστικό.

Μετά και τις χθεσινές συζητήσεις φαίνεται ότι σε μεγάλο "αγκάθι" της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται το ζήτημα των "κόκκινων δανείων", καθώς τις δύο πλευρές φέρεται να χωρίζει μεγάλη απόσταση.

Όπως μεταδίδει ο Γιώργος Παππούς, κατά την πολύωρη συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, φαίνεται πως προέκυψαν βήματα προόδου σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατοικία, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο εάν θα ισχύσει η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την προστασία της, τουλάχιστον για τρία χρόνια, ή εάν θα τεθούν κριτήρια.

Διαφωνίες προέκυψαν ωστόσο στο θέμα των δανείων των μικρών επιχειρήσεων και στα καταναλωτικά δάνεια, όπου η Αθήνα βάζει ένα όριο 500.000 ευρώ για τους μικρομεσαίους, 250.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στο ότι οι εταιρείες διαχείρισης των "κόκκινων δανείων" θα έχουν έδρα την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση για το "καυτό" αυτό ζήτημα την Πέμπτη.

Αναφορικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όλα δείχνουν πως έχουν καταλήξει στη δομή και τη λειτουργία του. Όπως διευκρινίστηκε, τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ προς αποκρατικοποίηση, θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την αποπληρωμή του χρέους.

Τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία που ενταχθούν από εδώ και στο εξής στο νέο "υπερταμείο", θα διατίθενται κατά 50% στην αποπληρωμή των νέων δανείων, κατά 25% στην αποπληρωμή του χρέους και κατά 25% σε επενδύσεις.