Ακυρώθηκε το υπάρχον πρόγραμμα με το ΔΝΤ

Ακυρώθηκε το υπάρχον πρόγραμμα με το ΔΝΤ
Δεκτό έγινε το αίτημα της κυβέρνησης για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος που έχει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η Καθημερινή, πρόκειται για μία απόφαση από κοινού (ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ) η οποία ελήφθη ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την πληρωμή των διοικητικών επιβαρύνσεων που είχε το πρόγραμμα.

"Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Αντρέας Αντριάνο.

Οπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στο τέλος Μαρτίου του 2016 ενώ η κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Ετσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, η πλήρης σύνταξη μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ (MEFP) «συμπαρασύρει» σε πιο αυστηρές και λεπτομερείς δεσμεύσεις και το αντίστοιχο μνημόνιο των Ευρωπαίων (MoU).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ